Assadova posljednja bitka

Iako Assadov režim i Hezbollah streme ka pobjedi kako bi dobili novi polet, to će biti duga i skupa bitka, koja će im dodatno ugroziti sposobnosti

Piše: Mario Abou Zeud

Dugo planirana proljetna bitka za Qalamoun između Hezbollaha i snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na jednoj strani i sirijskih pobunjenika na drugoj počela je prošli vikend. Iako Assadov režim i Hezbollah streme ka pobjedi kako bi dobili novi polet, to će biti duga i skupa bitka, koja će im dodatno ugroziti sposobnosti. Nadalje, ova bitka je otkrila istinu o grupi Islamska država u Iraku i Siriji (ISIL) u Qalamounu – da njome upravlja obavještajna služba sirijskog režima.

Područje Qalamouna ima strateški značaj za oba ova kampa, predstavlja vitalnu dobavljačku rutu između sirijske i libanske teritorije i u taktičkoj je blizini autoputa M5, koji povezuje Damask i Halep.

Sposobnost boraca da kontrolišu ovo područje dovelo bi Damask, režimsko uporište, u veliki neposredni rizik. To bi, također, značajno oslabilo sposobnost Hezbollaha da osigurava logističku podršku režimu i transportuje borce do sirijske teritorije.

Imajući to na umu, oba kampa su prošle godine jačala svoje pozicije i istraživala ovo pogranično područje, kako bi identifikovali mete i sačekali pravi trenutak za napad.

Od ključnog značaja

Hezbollah je bitku za Qalamoun proglasio egzistencijalnom. Qalamoun je, zapravo, jedno od posljednjih područja kroz koja Hezbollah može osigurati da dobavljačke linije iz Teherana do Damaska dospiju do uporišta u Libanu.

Prekogranične borbe su značajno ograničile Hezbollahove mogućnosti prebacivanja iranskog oružja u Liban. Prema tome, Hezbollah će u bilo kakvoj potencijalnoj konfrontaciji na južnom libanskom frontu biti odsječen od svojih sirijskih položaja i zarobljen na libanskom tlu.

Hezbollah je, otkako učestvuje u sirijskom sukobu, također premašio svoje sposobnosti na sirijskoj teritoriji. Uz stalne gubitke, ogromne troškove i sve veći broj mrtvih u Siriji, Hezbollah se postepeno povlači prema pograničnom dijelu.

Ako Hezbollah ne dobije ovu bitku, uskoro će izgubiti direktan i lagan pristup sirijskom tlu. To je razlog zbog kojeg Hezbollah mobilizuje šiitsku zajednicu u Libanu za regrutovanje većeg broja ljudi, koji bi učestvovali u ovoj bici na osnovu retorike samoodbrane protiv tzv. invazije sunitskih ekstremista.

Ni Al-Nusra Front, koji se pojavio kao najjači učesnik sirijskog sukoba u proteklih godinu dana, neće se odreći fronta Qalamoun i mobilizirao je sunite.

Nusra investira u libanska sunitska naselja, pogranične gradove i izbjegličke zajednice, kako bi proizvela više podrške svojoj kampanju protiv Assada i intervenciji protiv Hezbollaha u Siriji. Ova grupa pokazuje veliku fleksibilnost i pragmatičnost dok uči iz grešaka svog rivala ISIL-a.

Nedavni razvoj situacije u Siriji ohrabrio je sirijske pobunjenike da sarađuju, kako bi ponovili uspjeh koji su ostvarili u pokrajini Idlib i gradu Jisru al-Shoughouru.

U protekle dvije sedmice raširena je jasna poruka koja podstiče mlade sunite i izbjeglice u Libanu da se pridruže borbi – i to slanjem poruka na mobitele, kojima se osigurava podrška ovoj grupi.

Nusra, također, sklapa veći broj saveza da ujedini različite militantne grupe u Qalamounu. To se radi s ciljem da se bolje koordiniraju njihove operacije i ofanzivni manevri.

Nedavni razvoj situacije u Siriji ohrabrio je sirijske pobunjenike da sarađuju, kako bi ponovili uspjeh koji su ostvarili u pokrajini Idlib i gradu Jisru al-Shoughouru.

Ova saradnja im je osigurala bolju poziciju u borbi protiv Assada i njegovih saveznika, prvi put nakon početka sukoba. Ukoliko bude uspješna, povećat će šanse borcima, ne samo da održe svoje pozicije u Qalamounu već i da se prošire prema Damasku i području Quneitre.

Tajne taktike

Uprkos činjenici da su sirijski režim i Hezbollah usmjerili većinu svojih snaga prema frontu Qalamoun, pribjegli su još jednoj taktici: upotrebi preostalih boraca ISIL-a u Qalamounu za testiranje svojih sposobnosti i spremnosti. Kao takva, prošli vikend, bitka nije počela direktnim, potpunim konfrontacijama između oba dva kampa.

Zapravo su tamošnji borci ISIL-a pokrenuli okršaje protiv boraca Slobodne sirijske vojske, u pokušaju da testiraju njihovu sposobnost reakcije i odvrate im pažnju od glavne bitke sa Hezbollahom i režimom.

Bitka za Qalamoun neće biti klasična konfrontacija da se oslobode i kontrolišu pogranična područja. Ona poprima oblik zamršene bitke za pozicije. 

Na osnovu svog istraživanja na terenu smatram da postoji razlog da se vjeruje kako ISIL-ovim borcima u Qalamounu upravlja sirijska obavještajna služba. Prethodnih mjeseci su ISIL-ove snage na frontu Qalamoun preraspoređene duboko u sirijskoj teritoriji i Iraku. Glavni ISIL-ov prioritet trenutno je odbraniti područja koja kontroliše, posebno nakon gubitka Kobanija na sjeveru Sirije i Tikrita u Iraku.

Ukoliko se prate njihovi korijeni, oni su dio grupe zatvorenika, koje su sirijske obavještajne službe oslobodile iz zatvora sirijskog režima 2011. godine u pokušaju da sruše opoziciju. Operativci sirijske obavještajne službe su, navodno, usmjerili njihove postupke, iskoristivši ih da podijele opoziciju iznutra, što je taktika koja je, također, upotrijebljena u Qalamounu. Assadov režim, čijim vojnicima je pao moral, također je koristio slične početne poteze da oslabi opoziciju.

Bitka za Qalamoun neće biti klasična konfrontacija da se oslobode i kontrolišu pogranična područja. Ona poprima oblik zamršene bitke za pozicije. Ona strana koja kontroliše brda i vrhove imat će značajnu prednost, bez obzira na veličinu teritorije koju kontroliše.

Prepreke i gubici

Snage Assadovog režima i Hezbollahovi borci nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve da šokiraju, okruže i izvrše invaziju na pozicije pobunjenika. U rovovima je na visokim vrhovima i brdima planina Qalamouna novoformirana koalicija opozicijskih grupa, pod nazivom Osvajačka vojska u Qalamounu, povela žestoke kontranapade, koji su odoljeli zračnim napadima sirijskog režima, artiljerijskoj vatri i Hezbollahovim raketama.

Militanti imitiraju Hezbollahovu strategiju kada se u južnom Libanu borio protiv Izraelaca. Oni su iskopali sofisticiranu mrežu pećina, tunela i rovova, koji su im omogućili da napadaju iz zasjede i da odbiju svaki pokušaj infiltracije njihovih utvrđenih pozicija, koji bi im nanijeli velike gubitke.

Snage Assadovog režima i borci Hezbollaha su pretrpjeli velike gubitke u prethodnih nekoliko dana. Navodno je ubijeno nekoliko istaknutih Hezbollahovih komandanata na terenu, koji su bili zaduženi za ovu ofanzivu.

Ovo je natjeralo Hezbollahov vrh da otkaže najavu početka ofanzive u Qalamounu, kako time ne bi dodatno demoralisali svoje vojnike zbog prve serije žrtava, iako su operacije već počele.

Ova bitka će dodatno ugroziti šanse za preživljavanje sirijskog režima i dodatno će iscrpiti Hezbollah u pogledu vojne snage.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera