Zaljevske zemlje: Novi prioritet ISIL-u?

Emirati i Saudijska Arabija su dvije zemlje sada najizloženije riziku od napada ISIL-a, piše Guitta (Reuters)

Piše: Olivier Guitta

Iako su skorašnji spektakularni teroristički napadi koje je organizirala ili inspirirala grupa Islamska država Irak i Levant uglavnom bili usmjereni protiv Zapada i Rusije, novi prioritet za ISIL bi mogao biti Zaljev.

Čini se da su sada Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati dvije zemlje koje su najviše izložene riziku. Dokaz za to je audioporuka koju je objavio lider ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi nakon sedam mjeseci šutnje, a u kojoj se poziva na pobunu protiv režima u Saudijskoj Arabiji.

Audioporuka je uslijedila nakon videosnimka od 4. decembra u kojem su obje zemlje izdvojene kao neprijatelji zbog njihove vojne kampanje u Jemenu.

Isto tako su Ujedinjeni Arapski Emirati bili prva zemlja koja je u novembru saopćila da je spremna da pošalje kopnene trupe u Siriju kako bi se borile protiv ISIL-a, čemu je uslijedila objava Saudijske Arabije o osnivanju velike koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Vjerovatnoća da će doći do velike kopnene operacije vojnika novoformirane koalicije je trenutno veoma mala, jer bi to značilo da će se saudijski vojnici boriti rame uz rame sa svojim zakletim neprijateljima – šiitskim milicijama – protiv ISIL-a.

Saudijska koalicija

Dalje, i saudijski i emiratski prioriteti su u Jemenu. Činjenica da Emirati navodno u Jemenu koriste plaćenike koji uglavnom dolaze iz Kolumbije također dovodi do toga da je mala vjerovatnoća učešća kopnenih snaga u Siriji i Iraku.

Ova procjena se trenutno može promijeniti ako dođe do spektakularnog terorističkog napada u izvedbi ISIL-a u Saudijskoj Arabiji ili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ovaj scenarij je očit nakon što su napadi u Parizu u novembru natjerali Veliku Britaniju da napadne ISIL u Siriji. I Francuska je pokrenula vlastitu zračnu kampanju u septembru, što su do tada odbijali da urade.

Za UAE druga zemlja od izuzetne važnosti je Libija. Da bi se u to uvjerili dovoljno je pogledati zračne napade iz augusta 2014. i februara 2015., koje su Emirati zajedno sa Egiptom izveli u Libiji – bez znanja Sjedinjenih Američkih Država.

Sada kada je ISIL počeo širiti svoju teritoriju i prisustvo u Libiji, prije svega oko Sirta, nije nezamislivo da UAE postane meta ISIL-a ako ta zemlja nastavi sa zračnim udarima na sjevernoafričku zemlju.

Štaviše, domaće snage sigurnosti Emirata su dokazale da su odlične u osujećivanju neprijateljskih planova: u augustu su Emirati uništili ćeliju islamista u kojoj je bila 41 osoba, državljani Emirata i stranci, koji su planirali da svrgnu režim i uspostave islamski halifat.

Kao što činjenice na terenu pokazuju, ISIL ima mogućnost da izvede razgranate napade nalik onim u Parizu koje bi počinili teroristi iz inostranstva –tako su u sklopu jednog od skorašnjih videosnimaka u kojim se prijeti Saudijskog Arabiji objavljeni snimci terorista iz Pariza.

Prijetnja Emiratima i Saudijskoj Arabiji bi mogli biti također i domaći teroristički napadi izvedeni manje sofisticiranijim sredstvima kao što je korištenje vozila ili noževa kao oružja.

Kao što je bio slučaj u napadu na plaži u Sousseu u Tunisu, cilj napada bi bio da se naškodi turističkoj industriji Ujedinjenih Arapskih Emirata, te da se prestraše strani radnici i investitori.

Zato je Dubai idealna meta jer predstavlja sve što džihadisti mrze, a ogroman broj međunarodnih turista te stranih radnika koji žive tamo ga čine dvostruko privlačnijim. Pravo je iznenađenje da su Emirati tek sada postali glavna meta napada za ISIL.

‘Velika nagrada’

Kao i za Al-Kaidu prije njih, velika nagrada za ISIL je sigurno Saudijska Arabija. U oktobru 2014. je ISIL obrazložio napade, kako su oni kazali, na “otpadnički” saudijski režim time što je Rijad sarađivao sa Iranom, što su prodali sunite u Iraku i zbog činjenice da su spasili egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija. Iako je zadnja tvrdnja istinita, prve dvije su lažne.

U međuvremenu su saudijske vlasti uhapsile sljedbenike ISIL-a koji su kovali planove protiv raznih meta, uključujući američku ambasadu u Rijadu.

Također se od aprila saudijske domaće snage sigurnosti brinu zbog potencijalnih terorističkih napada na trgovačke centre i na naftna postrojenja kompanije Aramco. U julu je Rijad bio meta napada kada se operativac ISIL-a ili njihov sljedbenik raznio na kontrolom punktu u blizini zatvora Al Hayer.

Zatim je u augustu meta napada bila džamija u kojoj su uglavnom bili pripadnici saudijskih snaga sigurnosti, u blizini jemenske granice, kad je ubijeno 15 ljudi. Nakon tog incidenta, u oktobru u Rijadu su uhapšeni Sirijac i Filipinka zbog navodnog pripremanja samoubilačkog napada.

Od tada, te od saudijske objave o formiranju koalicije protiv ISIL-a, u naredna 72 sata ISIL je objavio više videosnimaka u kojim se direktno prijeti kraljevini.

Iako su neki prethodni napadi ISIL-a bili usmjereni na šiitske zajednica unutar kraljevine, skorašnje prijetnje jasno ukazuju da će najvjerovatnije meta biti sam režim.

U jednom do skorašnjih dužih videosnimaka, ISIL između ostalog napada ulemu, “nemoralni” način života prinčeva, saudijske banke i navodnu ljubaznost prema šiitskoj manjini.

Također se konkretno poziva na napade na inženjere sa Zapada koji rade za naftne kompanije u zemlji, te se poziva saudijsko stanovništvo na ustanak protiv režima.

Iako ISIL ne krije da želi da svrgne vladajuće dinastije Zaljeva, skorašnji poziv na napade ne sluti na dobro za Saudijsku Arabiju ili za Ujedinjene Arapske Emirate.

Nažalost, skorašnja teroristička historija pokazuje da operativci i sljedbenici ISIL-a ne prezaju od ničeg da napadnu zemlje koje imaju na nišanu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera