Videosnimci usmjereni protiv muslimana i opozicije izazivali bijes u Indiji

Komisija je u ponedjeljak upozorila stranke da ne zloupotrebljavaju alate umjetne inteligencije za stvaranje ‘deepfake klipova’ te da ih ne objavljuju i ne dijele.

Modi (u sredini) tokom izbornog političkog skupa pristalica stranke BJP u Bangaloreu (EPA)

Videosnimci koje je objavila stranka indijskog premijera Narendre Modija, a usmjereni su protiv opozicijske Kongresne stranke i muslimana, izazvali su pritužbe i bijes, dok se zahuktava politička atmosfera u Indiji u vrijeme izbora koji traju šest sedmica.

Animirani videosnimci, koje je vladajuća stranka Bharatiya Janata (BJP) objavila na društvenim mrežama Instagram i X u proteklih deset dana, pokazuju kako Kongresna stranka daje povlastice muslimanskoj manjini u Indiji na račun nekih zapostavljenih plemenskih i hinduističkih grupa.

Kongresna stranka je navela, u pritužbi izbornoj komisiji u nedjelju, da je video podijeljen “očito s namjerom poticanja namjernih nereda i povećanja neprijateljstva između različitih religija”.

Skup smjernica koje su usvojile političke stranke o tome kako bi se trebale ponašati tokom izbornog perioda zabranjuje im izazivanje ”međusobne mržnje” između kastinskih, vjerskih ili jezičnih grupa.

‘Deepfake klipovi’

Manipulacije u videosnimcima na društvenim mrežama su, također, jedno od spornih pitanja na ovim izborima, poput lažnih videosnimaka koji prikazuju istaknute zvijezde Bollywooda kako kritiziraju premijera.

Komisija je u ponedjeljak upozorila stranke da ne zloupotrebljavaju alate umjetne inteligencije za stvaranje deepfake klipova, zatraživši od njih da ne objavljuju i ne dijele takve klipove. Također je rečeno da je strankama naloženo da uklone takav sadržaj u roku tri sata nakon što prime obavijest o tome.

Modi, istaknuta osoba u svojoj hinduističkoj nacionalističkoj stranci BJP, koja traži rijedak treći uzastopni mandat, svoju kampanju je uglavnom usmjerio na učinak koji je njegova vlada ostvarila po pitanju ekonomskog rasta i socijalne brige.

Međutim, Modi je promijenio svoj stav nakon prve faze glasanja 19. aprila, a njegovi predizborni govori su od tada postali više polarizirani na vjerskoj osnovi.

Indijski premijer optužio je Kongresnu stranku da planira izvršiti preraspodjelu bogatstva hinduističke većine među muslimanskom manjinom, koju je opisao kao “infiltratore” u Indiji i one koji imaju “veći broj djece”.

Izvor: Agencije