Meksiko prekinuo odnose s Ekvadorom nakon hapšenja bivšeg potpredsjednika

Ekvadorska policija upala je u meksičku ambasadu u Quitu kako bi uhapsila bivšeg potpredsjednika Jorgea Glasa.

Vojni zvaničnici čuvaju stražu ispred jedinice Flagrancy, gdje se vjeruje da je zatvoren bivši potpredsjednik Ekvadora Jorge Glas, u Kitu, u Ekvador, 6. aprila 2024. [Karen Toro/Reuters]

Ekvadorske vlasti uhapsile su bivšeg potpredsjednika Jorgea Glasa u petak navečer, odvodeći ga iz meksičke ambasade, zbog čega je Meksiko prekinuo bilateralne veze.

Glas, dva puta osuđen za korupciju, sklonio se u ambasadi u gradu Quitu otkako je zatražio politički azil u decembru, tvrdeći da ga ured državnog tužitelja progoni, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Policija je na silu ušla u meksičku ambasadu prije nego što je izvršila hapšenje, napisao je na platformi X-u meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Ured ekvadorskog premijera je u saopćenju potvrdio da je Glas uhapšen.

Lopez Obrador je dodao da je naložio meksičkom ministrici vanjskih poslova da prekine diplomatske veze s Ekvadorom, nazivajući hapšenje “kršenjem međunarodnog prava i meksičkog suvereniteta.”

Politički azil

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da je Glasu ponudilo politički azil, pozivajući Ekvador da mu omogući “siguran izlaz” iz zemlje. No, ekvadorske specijalne snage, s taktičkom opremom uključujući pancire i kacige, u petak navečer ušle su u ambasadu i uhapsile Glasa.

“Ekvador je suverena nacija i nećemo dopustiti nijednom kriminalcu da ostane na slobodi”, navodi u saopćenju ekvadorsko predsjedništvo u izjavi neposredno prije racije.

Meksiko će iznijeti slučaj pred ICJ-om

Alicia Barcena, meksička ministrica vanjskih poslova, objavila je na platformi X-u da je nekoliko diplomata povrijeđeno tokom incidenta, što je nazvala kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Meksičko diplomatsko osoblje napustit će Ekvador “odmah”, poručila je Barcena, dodajući da će se Meksiko žaliti Međunarodnom sudu pravde (ICJ) kako bi pozvali Ekvador na odgovornost za kršenje međunarodnog prava.

“Međunarodni zakon vrlo je jasan, ambasade se ne smiju dirati, i kakva god opravdanja ekvadorska vlada imala, ovo je slučaj u kojem cilj ne opravdava sredstva”, rekaoje advokat i politički komentator Adrian Perez Salazar za Al Jazeeru.

Situacija je eskalirala dan ranije nakon što je predsjednik Meksika iznio primjedbe o izborima u Ekvadoru za koje je ta južnoamerička zemlja rekla da ih smatra “veoma nesretnim”.

Lopez Obrador je također komentirao i prošlogodišnje ubistvo ekvadorskog predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencia, uporedivši ga sa nedavnim nasiljem uoči trenutnog izbornog ciklusa u Meksiku, u kojem je ubijeno nekoliko lokalnih kandidata.

On je nagovijestio da je Luisa Gonzalez na kraju izgubila izbore zbog Villavicenciovog ubistva i medijskih spekulacija koja su uslijedila.

Lopez Obrador je ciljao na “vlasnike medija” i one koje je smatrao odgovornim za “atmosferu nasilja” tokom predizbornih kampanja.

Ekvador se suočava s novim talasom nasilja od ranije ove godine, kada su izbili neredi u zatvorima širom zemlje i kada su vođe kriminala pobjegle iz zatvora. Maskirani naoružani ljudi upali su u televizijski prijenos uživo i uzeli taoce.

Izvor: Al Jazeera i agencije