Uhapšen prvi Evropljanin zbog podržavanja nezavisnosti Hong Konga

Joseph John je uhapšen je jer je na društvenim mrežama objavljivao sadržaj o nezavisnosti Hong Konga i protiv Kine.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti Kina je Hong Kongu nametnula 2020. godine i od tada je uhapšeno više od 290 osoba, a 112 ih je osuđeno (Jerome Favre / EPA)

Portugalac Joseph John, poznat i kao Wong Kin-chung, prvi je evropski državljanin koji je uhapšen na osnovu Zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji je Kina nametnula Hong Kongu, piše BBC.

Joseph John, poznat i kao Wong Kin-chung, posjeduje portugalski pasoš i ima boravište u Hong Kongu, a prethodno je boravio u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Uhapšen je jer je na društvenim mrežama objavljivao sadržaj o nezavisnosti Hong Konga i protiv Kine, nakon što je 2022. došao u posjetu porodici u Hong Kongu.

Osuđen je za “secesiju” na kaznu zatvora od pet godina.

Prema zakonu, secesija predstavlja prekršaj jer zagovara odvajanje Hong Konga od Kine.

John je prethodnio vodio malo poznatu grupu pod nazivom Stranka nezavisnosti Hong Konga, koja je nakon prodemokratskih protesta 2019. zagovarala stranu intervenciju u Hong Kongu.

Nakon slamanja protesta u Pekingu, grupa je na društvenim mrežama pozvala “Veliku Britaniju i SAD da pošalju trupe u Hong Kong” te pokrenula peticiju za stranu intervenciju i grupno finansiranje nezavisne vojske Hong Konga.

‘Iniciranje secesije’

Nalozi na društvenim mrežama i stranice koje je ta grupa vodila ugašeni su 2022. godine, nakon što su vlasti uhapsile Johna koji je došao u Hong Kong posjetiti bolesnu majku.

U februaru je priznao da je kriv zbog “iniciranja secesije”.

Na suđenju održanom u četvrtak osuđen je na pet godina, što je obavezni minimum kada je riječ o “ozbiljnim slučajevima” koje definiše Zakon o nacionalnoj sigurnosti.

John je već proveo 16 mjeseci u zatvoru.

Portugalski konzularni dužnosnici, kao i predstavnici Evropske unije bili su u četvrtak u Okružnom sudu u Hong Kongu. Rekli su da im je bilo zabranjeno posjećivati Johna dok je bio u pritvoru.

Vjeruje se da je John prvi državljanin s dvojnim državljanstvom i prvi strani državljanin koji je uhapšen na osnovu Zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji je nametnut kao odgovor na masovne proteste koji su potresli Hong Kong 2019. godine, kada su se demonstranti pobunili potiv kineske vladavine i pozvali na veća demokratska prava.

Na osnovu Zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji je stupio na snagu 2020. godine, uhapšeno je više od 290 osoba, a 112 ih je osuđeno. Zakon je naišao na kritike brojnih organizacija za ljudska prava.

Izvor: Agencije