Vijetnamka osuđena na smrt u slučaju prevare vrijedne 12,5 milijardi dolara

Najveći slučaj prevare u historiji Vijetnama otkriven je u okviru velike državne borbe protiv korupcije.

Truong My Lan, predsjednica glavnog developera Van Thinh Phat, proglašena je krivom za pronevjeru, podmićivanje i kršenje bankarskih pravila (EPA-EFE/STRINGER)

Sud u Vijetnamu osudio je tajkunku na smrt zbog njene uloge u slučaju finansijske prevare u poslu s nekretninama, vrijedne 12,5 milijardi dolara, najvećoj ikad zabilježenoj u toj zemlji.

Truong My Lan, predsjednica kompanije Van Thinh Phat, proglašena je krivom za pronevjeru, podmićivanje i kršenje bankarskih pravila na kraju suđenja u Ho Chi Minh Cityju u četvrtak, prema državnim medijima.

Ova 67-godišnjakinja nezakonito je kontrolirala Saigon Joint Stock Commercial Bank između 2012. i 2022. kako bi izvukla sredstva kroz hiljade lažnih kompanija i davanjem mita vladinim dužnosnicima. Vrijednost njenog navodnog prisvajanja imovine bila je ekvivalentna oko tri posto vijetnamskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2022, a tužitelji su rekli da su zaplijenili više od 1.000 nekretnina koje joj pripadaju.

Lan je odbacila optužbe protiv sebe, umjesto toga okrivljujući podređene. U svojoj završnoj riječi na sudu prošle sedmice rekla je da je razmišljala o samoubistvu.

“U svom očaju, pomislila sam na smrt”, rekla je ona, prenose vijetnamski državni mediji. “Toliko sam ljuta što sam bila dovoljno glupa da se uključim u ovo vrlo žestoko poslovno okruženje – bankarski sektor – koji slabo poznajem.”

Borba protiv korupcije

Njeno hapšenje u oktobru 2022. bilo je jedno od najznačajnijih u tekućoj akciji borbe protiv korupcije, koja je počela 2016. i ubrzala se od 2022. Takozvana kampanja Blazing Furnace dotakla je najviše ešalone vijetnamske politike, uključujući dva predsjednika i dva premijera koji su podnijeli ostavke posljednjih godina i stotine dužnosnika koji su disciplinski kažnjeni ili zatvoreni.

Michael Tatarski, voditelj Vietnam Weekly podcasta sa sjedištem u Ho Chi Minh Cityju, rekao je da su Lan i njezina porodica vrlo opskurni uprkos velikom bogatstvu, s vrlo malo informacija ili slika o njima koje su javno dostupne.

“Nešto od toga sada izlazi na vidjelo, ali se malo zna o tome kako je došla do tog ogromnog bogatstva. Vrlo su tajnoviti uprkos tome što su nevjerovatno moćna porodica”, rekao je za Al Jazeeru.

Tatarski je rekao da je ovo jedan od najvećih finansijskih kriminala u svjetskoj historij, a kamoli u Vijetnamu. To je značilo da državni mediji objavljuju i pomno ispituju dosad neviđene detalje o slučajevima korupcije.

“Mislim da je jasno da ovdje postoji stvarna želja za suzbijanjem korupcije”, rekao je.

“Vjerovatno postoje neki valjani argumenti da nešto od ovoga ima politički prizvuk, ali i da postoji ogromna količina korupcije i prevare koju treba očistiti.”

Izvor: Al Jazeera i agencije