Izvještaj: Rusija bi mogla stajati iza ‘havanskog sindroma’

Medijska grupacija Insider tvrdi da su pripadnici jedinice ruske vojno-obavještajne službe (GRU) bili raspoređeni na mjestu zdravstvenih incidenata s američkim osobljem.

Tajanstvena bolest 'havanski sindrom' pogodila je američke diplomate i špijune širom svijeta (Ernesto Mastrascusa / EPA)

Tajanstveni “havanski sindrom”, bolest koja je pogodila američke diplomate i špijune širom svijeta, mogao bi biti povezan s  energetskim oružjem kojim su raspolagali pripadnici ruske vojno-obavještajne diverzantske jedinice, izvijestila je medijska grupacija Insider.

Istraga američke obavještajne službe čiji su nalazi objavljeni prošle godine pokazuje kako je “vrlo malo vjerovatno” da je neka neprijateljska strana odgovorna za bolest o kojoj su prvi put izvijestili službenici američke ambasade u Havani, glavnom gradu Kube, 2016. godine.

No, Insider, medijska grupacija koja je usmjerena na Rusiju sa sjedištem u Rigi, tvrdi da su pripadnici jedinice ruske vojno-obavještajne službe (GRU) bili raspoređeni na mjestu zdravstvenih incidenata s američkim osobljem, prenosi Reuters.

Cjelogodišnja Insiderova istraga u saradnji sa 60 Minutes i njemačkim Der Spiegelom također je pokazala da su viši pripadnici GRU-a dobili nagrade i promaknuća za rad povezan s razvojem “nesmrtonosnog akustičnog oružja”, prenosi Hina.

Zakon o Havani

Rusija je prethodno negirala bilo kakvu umiješanost.

Simptomi bolesti uključuju migrene, mučninu, gubitak pamćenja i vrtoglavica.

Insiderov izvještaj također ukazuje da je moguće da se prvi incident sa simptomima “havanskog sindroma” dogodio prije 2016. godine.

Prema Insideru, moguće je da su napadi počeli dvije godine ranije u Frankfurtu u Njemačkoj, kada je službenik američke vlade stacioniran u tamošnjem konzulatu izgubio svijest usljed izloženosti nečemu što bi bilo slično snažnoj energetskoj zraci.

Američki Kongres usvojio je 2021. poseban zakon, Zakon o Havani, kojim State Department, CIA i druge vladine agencije imaju ovlasti isplatiti naknadu osoblju i njihovim porodicama koji su bili pogođeni bolešću tokom obavljanja službenih dužnosti.

Izvor: Agencije