Odbrambeni i ekonomski sporazumi Francuske i Moldavije

Zapadne sile nastoje povećati podršku Kišinjevu usred, kako se boje, sve većih napora Rusije da destabilizira Moldaviju.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu i francuski predsjednik Emmanuel Macron na ceremoniji dobrodošlice tokom sastanka Evropske političke zajednice u Bulboaci (Moldavija) 1. juna 2023. (REUTERS/Vladislav Culiomza)

Moldavija i Francuska potpisat će sporazume o odbrani i ekonomskoj saradnji tokom posjete moldavske predsjednice Maie Sandu Parizu u četvrtak, navodi se u saopćenju francuskog Predsjedništva, prenosi agencija Reuters.

Britanska agencija navodi kako zapadne sile nastoje povećati podršku Kišinjevu usred, kako se boje, sve većih napora Rusije da destabilizira Moldaviju. Paralelno s posjetom Sandu, zapadne države održat će telefonski razgovor čiji je domaćin Pariz kako bi se razgovaralo o sve većoj podršci Ukrajini, ali i Moldaviji.

Smještena na zapadu Ukrajine i sjeveru Rumunije, bivša sovjetska republika Moldavija ima mali budžet za odbranu i već dugo ima napete odnose s Moskvom. Rusija ima jedinice i mirovne snage stacionirane u Transdnjestriji, otcijepljenoj regiji Moldavije koja održava svoju autonomiju tri decenije uz podršku Kremlja.

Molba za pomoć Moskve

Francusko Predsjedništvo saopćilo je da će predsjednik Emmanuel Macron “ponovo istaći podršku Francuske nezavisnosti, suverenitetu i sigurnosti Republike Moldavije, u kontekstu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine” kada se sastane sa Sandu u četvrtak.

Dodaje se da će tokom posjete biti potpisan sporazum o odbrambenoj saradnji i mapa puta za saradnju na ekonomskom planu. Nije navedeno više detalja, piše Reuters.

Regija Transdnjestrija zatražila je od Rusije u februaru da pomogne njenoj ekonomiji kako bi izdržala moldavski “pritisak”, na sastanku stotina zvaničnika koji je proevropska Vlada u Kišinjevu odbacila kao propagandni događaj.

Izvor: Agencije