Burkina Faso: U napadu na tri sela ubijeno 170 ljudi

Prošlu nedjelju je na sjeveroistoku Burkine Faso 15 osoba ubijeno u napadu na katoličku crkvu.

Zapadnoafrička država Burkina Faso i njeni susjedi Mali i Niger bore se protiv pobunjenika povezanih s Al-Kaidom i grupom ISIL (Siphiwe Sibeko/Reuters)

Oko 170 ljudi ubijeno je prije sedam dana u napadu nepoznatih napadača na tri sela na sjeveru Burkine Faso, prenio je u nedjelju AFP pozivajući se na regionalnog tužitelja.

Tužitelj Aly Benjamin Coulibaly je saopćio da je 25. februara obaviješten o “velikim smrtonosnim napadima” na sela Komsilga, Nodin i Soroe, u pokrajini Yatenga na sjeveru zemlje.

Prema prvim informacijama, ubijeno je 170 ljudi, brojni su ranjeni, a počinjena je i materijalna šteta. Među žrtvama su brojne žene i djeca, prenosi Hina.

Tužitelj je rekao da je od pravosudne policije zatražio pokretanje istrage.

Crkve sve češće meta napada

Prošlu nedjelju je na sjeveroistoku Burkine Faso 15 osoba ubijeno u napadu na katoličku crkvu.

U posljednje tri godine, crkve su bile česta meta, a deseci vjernika su ubijeni. Zapadnoafrička država Burkina Faso i njeni susjedi Mali i Niger bore se protiv pobunjenika povezanih s Al-Kaidom i grupom ISIL.

U takvim napadima do sada je poginulo 20.000 ljudi, a dva miliona je raseljeno.

Premijer Apollinaire Joachimson Kyelem de Tambela rekao je u prošlogodišnjem govoru da je 65 posto teritorije Burkine Faso još pod državnom kontrolom.

Izvor: Agencije