Moldavija: Na granici s Ukrajinom otkriveni ostaci drona Shahed

Zapad optužuje Iran da pomaže Rusiji u ratu pritiv Ukrajine, uključujući i slanje dronova Shahed. 

Ostaci drona Shahed pronađeni su u blizini sela Etuli, koje se nalazi 15 kilometara jugoistočno od ukrajinske luke na Dunavu, Reni, i oko 40 kilometara sjeverozapadno od Izmajila (Reuters)

Moldavske vlasti otkrile su dijelove drona tipa “Shahed” na moldavsko-ukrajinskoj granici, nedugo nakon ruskog napada dronovima na Odesku oblast u Ukrajini, saopćila je Moldavska granična služba.

Kijev independent navodi da su ruske snage u noći između 9. i 10. februara pokrenule tri napada na Odesku oblast, ciljajući Odesu i infrastrukturu na rijeci Dunav u okrugu Izmail, a povrijeđene su četiri osobe. Kišinjev vjeruje da je dron koji je pronađen na moldavskoj teritoriji oborila ukrajinska protivzračna odbrana tokom posljednjeg napada, prenosi Tanjug.

Zabranjen pristup

Iz Moldavije dodaju da su ostaci drona pronađeni u blizini sela Etuli, koje se nalazi 15 kilometara jugoistočno od ukrajinske luke na Dunavu, Reni, i oko 40 kilometara sjeverozapadno od Izmajila.

“Procijenili smo da nema rizika po lokalnu zajednicu”, saopćile su moldavske vlasti.

Zabranjen je pristup mjestu pada, a dijelovi drona su poslati na ekspertizu.

“Otkriće ostataka drona Shahed'na jugu Moldavije predstavlja ozbiljan podsjetnik s kakvom sumornom realnošću se susrećemo. Ruska invazija ugrožava cijeli kontinent, a podrška Ukrajini se mora nastaviti”, poručila je predsjednica Moldavije Maia Sandu.

Zapad optužuje Iran da pomaže Rusiji u ratu pritiv Ukrajine, uključujući i slanje dronova Shahed.

Izvor: Agencije