Njemačkoj prijeti saobraćajni kolaps

Zbog štrajka njemačkih mašinovođa otežan je odlazak na posao milionima građana.

Pregovori sindikata i njemačkih željeznica već godinama rezultiraju brojnim štrajkovima i ogorčenjem putnika (EPA)

Mašinovođe Njemačke željeznice (DB) stupaju u utorak navečer u trodnevni štrajk kojim žele poslodavce natjerati na ustupke u aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru.

“Ovom štrajku nedostaje legitimnost i zato činimo sve za dobrobit naših korisnika”, objasnio je predstavnik poslodavaca DB-a Florian Weh pokretanje zahtjeva za odgodom štrajka pred nadležnim sudovima.

Najavio je novi skraćeni postupak pred radnim sudom kako bi se postigla odgoda štrajka kojeg DB smatra nerazmjernim. U prvom procesu u ponedjeljak radni sud u Frankfurtu je odbacio zahtjev za odlaganjem štrajka.

Kako piše Hina, sindikat mašinovođa GDL pozvao je svoje članove da obustave rad u teretnom saobraćaju od utorka u 18 sati i u putničkom u srijedu u dva sata. Štrajk bi trebao trajati do petka u 18 sati.

Traže veće plate i skraćenje radnog vremena

GDL se od novembra nalazi u pregovorima s DB-om oko povećanja plata od najmanje 500 eura i skraćenja radnog vremena. Sporno za DB je prije svega skraćenje radne sedmice na 35 sati uz punu isplatu plaće.

Nedavnu ponudu DB-a o fleksibilnom radnom vremenu GDL je odbacio kao “neozbiljnu”.

Mašinovođe su već dva puta štrajkovale tokom ove runde pregovora, što je u oba slučaja rezultiralo paralizama u saobraćaju. Štrajk obuhvata i zaposlene u gradskim željeznicama širom Njemačke, što otežava i odlazak na posao milionima građana.

Institut njemačke ekonomije iz Koelna procjenjuje da bi najnoviji štrajk ekonomiji mogao donijeti nove ogromne gubitke.

“Posebno su pogođene branše koje zavise od željezničkog teretnog saobraćaja poput automobilske, hemijske i teške industrije”, stoji u saopćenju Instituta.

Pregovori GDL-a i DB-a već godinama rezultiraju brojnim štrajkovima i ogorčenjem putnika.

Izvor: Agencije