Bangladeš: Premijerka Hasina na spornim izborima osigurala četvrti mandat zaredom

Kritičari optužuju Hasinu za autoritarizam, kršenje ljudskih prava, gušenje slobode govora i suzbijanje neslaganja.

Bangladeška premijerka Šeik Hasina osvojila je četvrti mandat zaredom, a njena je stranka osvojila gotovo 75 posto mjesta na nedjeljnim općim izborima (Reuters)

Bangladeška premijerka Šeik Hasina osvojila je četvrti mandat zaredom, a njena je stranka osvojila gotovo 75 posto mjesta na nedjeljnim generalnim izborima koje je bojkotirala opozicija uz nizak odaziv birača, javlja Hina.

Glavna opoziciona Bangladeška nacionalistička stranka (BNP), koja je učestvovala na izborima 2018, ali se držala po strani 2014, bojkotirala je izbore nakon što je Hasina odbila njene zahtjeve da podnese ostavku i dopusti neutralnoj vlasti da vodi izbore.

Američki State Department saopćio je da izbori u Bangladešu nisu bili slobodni i pošteni, dodajući da je Washington zabrinut zbog izvještaja o nepravilnostima glasanja i osuđuje nasilje koje se dogodilo.

Ured britanske vlade za vanjske poslove također je osudio ono što je nazvao “činovima zastrašivanja i nasilja”.

Jačanje ekonomije

Hasina je umanjila bojkot opozicije i rekla da je njen cilj u sljedećih pet godina jačanje ekonomije.

“Svaka politička stranka ima pravo odlučivati, izostanak jedne stranke na izborima ne znači da nema demokratije”, rekla je novinarima u svojoj službenoj rezidenciji u glavnom gradu Dhaki.

Kćerka šeika Mujibura Rahmana, utemeljitelja Bangladeša koji je ubijen u vojnom udaru 1975. zajedno s većinom članova porodice, Hasina (76) je prvi put postala premijerka 1996. Ovo će joj biti ukupno peti mandat.

U posljednjih 15 godina na vlasti zaslužna je za preokret u ekonomiji i masivnoj industriji odjeće, dok je dobila međunarodne pohvale za pružanje utočišta Rohinja muslimanima koji bježe od progona u susjednom Mijanmaru.

Optužbe za autoritarizam

Kritičari optužuju Hasinu za autoritarizam, kršenje ljudskih prava, gušenje slobode govora i suzbijanje neslaganja.

Ekonomija je također naglo usporilo otkako je rat između Rusije i Ukrajine povisio cijene goriva i uvoza hrane, prisilivši Bangladeš da se prošle godine obrati Međunarodnom monetarnom fondu za pomoć od 4,7 milijardi dolara. Inflacija je u novembru iznosila 9,5 posto.

“Vlada mora obuzdati ludu inflaciju. I tražim od njih da smanje poreze i daju subvencije siromašnim ljudima. Ne želimo ništa drugo”, rekao je Abdul Halim, prodavač plastičnih igračaka u Dhaki, dok je čitao novine zalijepljene na zid.

Stanovnici Bangladeša uglavnom nisu sudjelovali u izborima koji su bili obilježeni nasiljem.

Nekoliko država čestitalo pobjedu

Odaziv je bio oko 42 posto kada su se birališta zatvorila, rekao je glavni povjerenik za izbore Kazi Habibul Awal, u usporedbi s preko 80 posto na posljednjim izborima 2018.

Vladajuća stranka Awami League osvojila je 222 mjesta od 298, prema neslužbenim rezultatima koje je objavila Izborna komisija.

Sama Hasina osvojila je 249.962 glasa u svojoj izbornoj jedinici Gopalganj, oko 165 km južno od Dhake, dok je njena protukandidatkinja osigurala samo 469 glasova.

Nekoliko država, uključujući Indiju, Rusiju i Kinu, čestitalo je Hasini.

Izvor: Agencije