Vladajuća stranka Bangladeša pobijedila na izborima koje je bojkotovala opozicija

Awami liga je osvojila najmanje 189 poslaničkih mjesta, saveznici vladajuće stranke Jatiya osvojili su 11 mjesta, a nezavisni kandidati osvojili su 60

Vladajuća stranka Bangladeša Awami liga osvojila je prema preliminarnim rezultatima većinu na opštim izborima održanim u nedjelju (Reuters)

Vladajuća stranka Bangladeša Awami liga osvojila je prema preliminarnim rezultatima većinu na opštim izborima održanim u nedjelju, što je očekivan ishod budući da su opozicione stranke bojkotovale izborni proces, prenosi Anadolija.

Awami liga je osvojila najmanje 189 zastupničkih mjesta, saveznici vladajuće stranke Jatiya osvojili su 11 mjesta, a nezavisni kandidati osvojili su 60, prema nezvaničnim rezultatima Izborne komisije Bangladeša.

Prema izbornim rezultatima, Sheikh Hasina osigurala je peti premijerski mandat.

Pravo glasa imalo je 120 miliona birača koji su birati 300 zastupnika u parlamentu, poznatom kao Sansad.

Slab odziv birača

Odziv birača bio je 40 posto na izborima, saopštio je glavni izborni komesar Kazi Habibul Awal, koji je rekao da su izbori uglavnom protekli mirno. On je slab odziv birača pripisao bojkotu opozicije.

Na opštim izborima 2014. godine, koje su takođe bojkotovale opozicione stranke, izašlo je oko 40 posto birača, dok je izlaznost na izborima 2018. bila preko 80 posto.

Opozicione stranke predvođene Nacionalističkom partijom Bangladeša (BNP) i njenim saveznikom Jamaat-e-Islami partijom, koje su bojkotovale izbore, odbacile su izlaznost birača koju je objavila izborna vlast.

Izbore su bojkotovali navodeći kao razlog masovnu prevaru i namještanje glasova pod političkom vladom koju vodi Awami liga.

Izvor: Agencije