Njemačka: U četvrtak blokada zračnog saobraćaja, u petak gradskog

U ponedjeljak je prijevremeno okončan štrajk mašinovođa Njemačke željeznice koji je prošle sedmice paralizirao željeznički saobraćaj u Njemačkoj.

Štrajkom je pogođen javni prijevoz u više od 80 gradova, uključujući i Berlin (Reuters)

Nakon rekordnog štrajka mašinovođa putnike u Njemačkoj ove sedmice očekuju još dva štrajka u saobraćaju: sindikat Verdi pozvao je na štrajk radnike sigurnosnih službi na aerodromima u četvrtak, a u petak radnike javnog prijevoza širom zemlje, uključujući i Berlin, saopćeno je.

“Kako sada stvari stoje, u četvrtak će na većini aerodroma saobraćaj biti u potpunosti obustavljen”, saopćila je Uprava Aerodroma Berlin-Brandenburg, prenosi Hina.

Prema sadašnjim saznanjima, na glavnim aerodromima poput Frankfurta, Hamburga, Berlina, Koelna i Duesseldorfa neće biti ni polaska ni dolaska aviona. U štrajku će sudjelovati kontrolori leta, sigurnosno osoblje na kontroli putnika i tereta te u servisu na aerodromima.

Štrajk u više od 80 gradova

Sindikat radnika u javnim službama Verdi je jednodnevni štrajk upozorenja opravdao trenutnim zastojima u pregovorima o novim kolektivnim ugovorima s predstavnicima udruženja poslodavaca u osiguranju zračnog saobraćaja.

Prije toga je Verdi pozvao oko 90.000 zaposlenih u gradskim službama javnog saobraćaja na jednodnevni štrajk upozorenja u petak. Štrajkom je pogođen javni prijevoz u više od 80 gradova, uključujući i Berlin.

U ponedjeljak ujutro je prijevremeno okončan štrajk mašinovođa Njemačke željeznice koji je prošle sedmice paralizirao željeznički saobraćaj u Njemačkoj.

Izvor: Agencije