Njemačka: U protestantskoj crkvi hiljade slučajeva seksualnog zlostavljanja

Procjenjuje se da je približno 3.500 osoba učestvovalo u zlostavljanjima, a oko trećina njih bili su sveštenici ili druge vjerske ličnosti.

Slučajevi seksualnog nasilja i drugih oblika zlostavljanja u njemačkim protestantskim crkvama znatno su veći nego što se mislilo (Reuters/Ilustracija)

Procjenjuje se da je više od 9.000 osoba pretrpjelo seksualno zlostavljanje u njemačkim protestantskim crkvama i dobrotvornim organizacijama, pokazala je nova studija u četvrtak.

Izvještaj nezavisnih istraživača na 871 stranici otkrio je da su slučajevi seksualnog nasilja i drugih oblika zlostavljanja znatno veći nego što se mislilo.

Prema istraživanju, 9.355 djece i mladih je seksualno zlostavljano u protestantskim crkvama i dobrotvornim organizacijama od 1946. godine.

Procijenjeni broj počinitelja je 3.497, a oko trećina njih bili su sveštenici ili druge vjerske ličnosti, prenijela je Anadolija.

‘Krivi smo kao institucija’

Biskup Kirsten Fehrs, vršilac dužnosti predsjednika Vijeća Protestantske crkve Njemačke, rekla je da izvještaj pokazuje da oni trebaju preuzeti odgovornost i preduzeti neophodne mjere kako bi spriječili takve zločine u budućnosti.

“Kao protestantska crkva i naša organizacija za socijalnu zaštitu Diakonie, preuzimamo odgovornost za akte nasilja koje su počinili naši zaposlenici i volonteri”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Hannoveru.

“Prva stvar koju treba učiniti je da jasno kažemo: mi smo kao institucija krivi i za bezbroj zločina nad bezbrojnim ljudima. I mogu samo od srca da se izvinim onima koji su na ovaj način povrijeđeni”, dodala je.

Izvor: Agencije