Njemačke mašinovođe započele najduži štrajk ikada

Nacionalni željeznički operater je saopštio da će međugradske, regionalne i prigradske željezničke usluge biti značajno pogođene zbog štrajka do 29. januara.

Sindikat insistira na povećanju plata od 555 eura mjesečno i jednokratnoj premiji za inflaciju do 3.000 eura (Reuters)

Njemačke mašinovođe započele su svoj najduži štrajk u historiji, tokom spora s Deutsche Bahn-om oko plata i uslova rada, javlja Anadoija.

Njemački sindikat mašinovođa (GDL) saopštio je da je štrajk u putničkim vozovima počeo u dva sata ujutro po lokalnom vremenu i trajat će do ponedjeljka u 18 sati.

Nacionalni željeznički operater je saopštio da će međugradske, regionalne i prigradske željezničke usluge biti značajno pogođene zbog štrajka do 29. januara.

Putnicima se savjetuje da provjere polaske 24 sata prije putovanja, da odgode putovanje ako je moguće i da iskoriste kartu kasnije.

Deutsche Bahn je pozvao sindikat da se vrati za pregovarački sto.

Sindikat traži povećanje plata od 555 eura

“Sada je vrijeme da se okupimo, pregovaramo, pronađemo kompromise. Spremni smo da se sastanemo u bilo koje vrijeme i na svakom mjestu radi pregovora i razgovora”, rekla je glasnogovornica Deutsche Bahna za javni servis ARD.

Najnoviji štrajk je četvrti i najduži prekid rada sindikata tokom trajanja trenutnog kolektivnog pregovaranja sa Deutsche Bahn-om.

Sindikat insistira na povećanju plata od 555 eura mjesečno i jednokratnoj premiji za inflaciju do 3.000 eura.

Sindikat traži i smanjenje radnog vremena za radnike u smjenama, sa 38 na 35 sati sedmično, bez smanjenja plata.

Izvor: Agencije