Podrška desničarskom AfD-u pala nakon protesta širom Njemačke

Prijedlozi desničara da se ‘neasimilirani građani’ deportiraju u ‘uzornu državu u sjevernoj Africi’, užasnuli su mnoge Nijemce.

Širom Njemačke održani su protesti protiv politike AfD-a (Reuters)

Podrška krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) neznatno je pala u dvije ankete objavljene u utorak, nakon 10 dana protesta diljem zemlje protiv ove stranke, iako je ona ostala čvrsto na drugom mjestu, prenosi Hina.

U anketi Forse podrška AfD-u pala je za dva postotna boda na 20 posto, što je najniži procenat popularnosti u četiri mjeseca. Stranka je ostala iza opozicionih konzervativaca koji bilježe 31 posto podrške, ali još uvijek daleko ispred sve tri stranke koalicije lijevog centra kancelara Olafa Scholza, koje zajedno dobivaju 32 posto.

U anketi Njemačkog instituta za nove društvene odgovore (INSA) AfD je u sedam dana pao za 1,5 postotnih bodova na 21,5 posto, iza konzervativaca s 30,5 posto i vladajuće koalicije s 31 posto.

“Proteste protiv AfD-a podržava 37 posto Nijemaca i oni pokazuju utjecaj”, rekao je šef INSA-e Hermann Binkert.

Međutim, AfD još uvijek ima osam postotnih bodova više od Scholzovih socijaldemokrata (SPD), dodao je.

Osnovan prije 11 godina, AfD je na izborima 2021. osvojio 10,3 posto, ali prošle godine je naglo skočio u anketama potaknut nezadovoljstvom načinom na koji se vlada nosi s krizama, uključujući rat u Ukrajini, inflaciju i pritisak velike imigracije na javne službe.

Nijemci ustali protiv desnice

Ipak, stotine hiljada Nijemaca protestiralo je širom zemlje protiv AfD-a proteklih 10 dana nakon objave izvještaja koji otkriva da su dva važna člana stranke učestvovala na sastanku s ekstremnim desničarima, na kojem se raspravljalo o planovima za masovnu deportaciju građana stranog porijekla.

Prijedlozi da se “neasimilirani građani” deportiraju u “uzornu državu u sjevernoj Africi”, o kojima je pisao njemački neprofitni istraživački institut Correctiv, užasnuli su mnoge Nijemce. Neki su prijedloge usporedili s inicijalnim planom nacista o deportaciji evropskih Jevreja na Madagaskar.

AfD je odbacio da su ti planovi stranačka politika, a kopredsjednica stranke Alice Weidel razišla se s jednim od svojih savjetnika koji je učestvovao u razgovorima.

Međutim, njemački šef obavještajne službe Thomas Haldenwang podsjetio je na ekstremističke djelove unutar AfD-a koji su pod sigurnosnim nadzorom.

Nezavisno o tome u utorak je njemački Ustavni sud donio odluku da bi vlasti mogle prekinuti državno finansiranje stranke nasljednice krajnje desnog NPD-a iako ona nije zabranjena, što je presuda koja potiče raspravu o tome treba li i AfD doći na udar zakona.

Izvor: Agencije