Moldavski separatistički čelnik poziva na vojnu spremnost

Krasnoselski je rekao je u obraćanju kako se ključne institucije trebaju suprotstaviti vojnim prijetnjama i terorističkim i ekstremističkim aktivnostima.

Grb otcjepljene moldavske regije na ulici glavnog grada Tiraspola (Reuters)

Lider moldavske proruske separatističke regije Pridnjestrovlja (Transdnjestrije) Vadim Krasnoselski pozvao je odbrambeno-obavještajne institucije da budu na “visokom stepenu vojne pripremljenosti” i da u tu svrhu održavaju redovne vježbe, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Krasnoselski je rekao je u obraćanju kako se ključne institucije trebaju suprotstaviti vojnim prijetnjama i terorističkim i ekstremističkim aktivnostima, navodi britanska agencija.

Transdnjestrija se odvojila prije raspada Sovjetskog saveza 1991. i vodila je kratki rat protiv nove nezavisne države Moldavije, jedne od najsiromašnijih država Evrope koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije.

Novi porezi jačaju i napetost

Više od tri desetljeća komadić zemlje ostao je na istočnom rubu Moldavije uz malo nemira – 2.000 ruskih “mirovnjaka” i dalje je na liniji koja ih dijeli.

No, napetost raste otkako je Vlada Moldavije uvela carinu na uvoz i izvoz u novoj godini, što je dio njenih nastojanja da se pridruži Evropskoj uniji. Regija, ovisna o pomoći Moskve, kaže da carine štete njenim poslovima, a Krasnoselski ju je osudio kao “srednjovjekovni porez”.

“Ministarstvu državne sigurnosti i Ministarstvu odbrane naređeno je da redovno održavaju vježbe i jačaju sigurnost na državnim granicama suvremenim tehničkim sredstvima”, rekao je čelnik Pridnjestrovlja Vadim Krasnoselski u obraćanju.

Ključnim institucijama rečeno je da budu “sve proaktivnije” u suprotstavljanju vojnim prijetnjama te “terorističkim i ekstremističkim aktivnostima”, navodi Reuters.

“Ovo je za danas, odmah”, rekao je Krasnoselski. “I to se ne odnosi samo na Ministarstvo odbrane, već i na Ministarstvo unutarnjih poslova i tijela državne sigurnosti.”

‘Zbunjujući’ komentari

Moldavski Ured za reintegraciju, tijelo koje nadzire razgovore s Transdnjestrom, rekao je da su komentari Krasnoselskog zbunjujući.

“Osnova za signale za uzbunu Tiraspola nije jasna”, navodi se, misleći na glavni grad u regiji. “Dojam je da ti signali postoje isključivo u virtuelnom okruženju.”

Proevropska predsjednica Moldavije Maia Sandu osudila je rusku invaziju na Ukrajinu i navela da je Moskva planirala njenu smjenu, dok ju je Moskva optužila za stvaranje atmosfere rusofobije u državi.

Transdnjestrija pak tvrdi da je Ukrajina planirala ubiti svoje čelnike i optužuje Moldaviju za obuku ukrajinskih boraca. Ove će se sedmice u Tiraspolu održati skup protiv poreza. Mali protesti održavaju se duž “granice” koja razdvaja dvije strane.

Izvor: Agencije