Bundestag glasao protiv slanja raketa Taurus Ukrajini

Taurus je jedna od najmodernijih raketa, sposobna uništiti kompleks bunkera s velike udaljenosti i visine.

Demonstranti su ispred ureda njemačkog kancelara tražili da se Ukrajini pošalju Taurus rakete (EPA)

Njemački parlament (Bundestag) odbio je u srijedu navečer prijedlog CDU-a i CSU-a da se Ukrajini pošalju rakete dugog dometa Taurus, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Gotovo svi zastupnici vladajuće koalicije, koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali, odbili su prijedlog Kršćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) da se Ukrajini pošalje ta moderna raketa švedsko-njemačke proizvodnje.

Njemačka agencija dpa piše kako je taj rezultat glasanja zbunjujući jer su zeleni i liberali mjesecima tražili od kancelara Olafa Scholza da pošalje te rakete koje bi Kijevu omogućile da gađa duboko u ruski teritorij.

Zastupnici liberala tvrde da su glasali protiv jer je prijedlog bio povezan s godišnjim izvještajem parlamentarnog komesara za njemačke oružane snage, „što nije primjereno”, napisala je Marie-Agnes Strack-Zimmerman koja ipak podržava slanje tog oružja Kijevu.

Taurus je jedna od najmodernijih raketa, sposobna uništiti kompleks bunkera s velike udaljenosti i visine.

Scholz je početkom oktobra odlučio da zasad neće snabdijeti Ukrajinu tim oružjem, strahujući upravo da bi Ukrajina mogla gađati ruski teritorij, prenosi dpa.

Ukrajina postaje važan proizvođač oružja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je krajem prošle godine da njegova zemlja može postati jedan od najvećih proizvođača oružja u svijetu te da je siguran da ukrajinska odbrambena industrija “s vremenom definitivno može postati jedan od 10 najproduktivnijih i najsnažnijih odbrambenih kompleksa u svijetu”.

Industrija već doprinosi jačanju ukrajinskih odbrambenih sposobnosti usred rata te ekonomskom rastu i zapošljavanju, rekao je Zelenski.

Analitičari smatraju kako se Ukrajina sve više okreće vlastitoj proizvodnji oružja upravo iz razloga što zapadna vojna pomoć nije više na tako visokom nivou kakva je bila na početku ruske invazije.

Zelenski je pozdravio sporazum sa zapadnim partnerima, prije svega sa Sjedinjenim Američkim Državama, o zajedničkoj proizvodnji oružja kao “jedno od naših najvećih političkih postignuća ove godine”.

Sporazum omogućuje proizvodnju savremene vojne opreme, rekao je, dodajući da će se proizvodnja zapadnih tipova oružja dodatno lokalizirati.

Ukrajinski ministar za strateške industrije Oleksander Kamišin je ranije novinarima rekao da je Ukrajina utrostručila svoju odbrambenu proizvodnju u 2023. godini.

Izvor: Agencije