Trump u velikoj prednosti u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju

Bivšeg američkog predsjednika podržava 49 posto republikanaca, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa objavljena u srijedu.

Trump uživa podršku otprilike polovice republikanskog biračkog tijela, iako su mu se nagomilali pravni problemi (Reuters)

Donald Trump ima veliku prednost nad suparnicima za republikansku predsjedničku nominaciju samo pet dana prije početka izbornog takmičenja po saveznim državama, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa objavljena u srijedu.

Bivšeg američkog predsjednika podržava 49 posto republikanaca, pokazali su rezultati ankete. Bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley dobila je podršku 12 posto republikanaca, a guverner Floride Ron DeSantis 11 posto.

Oko 18 posto ispitanih reklo je da ne znaju koga bi podržali, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Neizvjesna utrka

U anketi provedenoj širom zemlje sudjelovao je 1941 Amerikanac koji se izjašnjava kao republikanac, što znači da se ne može nužno predvidjeti ko će pobijediti na izborima u ponedjeljak u Iowi, prvom od državnih nominacijskih takmičenja koja će odrediti ko će pokušati svrgnuti demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima 5. novembra.

Izgledi u utrci malo su se promijenili od ljeta, iako su se Trumpu nagomilali pravni problemi, a njegovi suparnici mjesecima provodili izbornu kampanju.

Većina istraživanja Reutersa i Ipsosa provedenih od augusta pokazala je da Trump uživa podršku otprilike polovice republikanskog biračkog tijela.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada