Slovenija počinje mandat u Vijeću sigurnosti UN-a

Prioriteti Slovenije bit će evropske teme od Ukrajine do Balkana, Armenije i Kipra, te Bliskog istoka, posebno iz perspektive ljudskih prava u Gazi.

Ovo je drugo članstvo Slovenije u Vijeću sigurnosti gdje je već bila 1998. i 1999. (Reuters)

Slovenija je u ponedjeljak službeno započela mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a koji traje do 31. decembra 2025., a praktično će započeti suodlučivanje o pitanjima svjetskog mira i sigurnosti u utorak jer je Palača naroda prazna zbog praznika 1. januara.

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon na početku mandata najavila je kako je to velika prilika, ali i odgovornost, jer je uprkos globalnoj povezanosti i međuzavisnosti, trenutna situacija u svijetu “zahtjevna i složena”, prenosi Hina.

“Zbog toga ćemo se posebno truditi biti branitelj mira, napretka i sigurnosti”, najavila je i rekla da je ekipa u New Yorku, koju će činiti tridesetak ljudi, dobro pripremljena i visoko motivirana te želi ostaviti svoj trag.

I premijer Robert Golob smatra da Slovenija svoj mandat započinje u vrijeme sve većih kriza i izazova međunarodnoj zajednici zbog čega je njena uloga nestalne članice još važnija.

Balkan među prioritetima

Vijeće sigurnosti UN-a najvažnije je tijelo svjetske organizacije koje odlučuje o pitanjima međunarodnog mira i sigurnosti.

Ima 15 članica, od kojih je pet stalnih (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska) i deset izabranih s mandatom od dvije godine, od kojih pet svake godine bira Generalna skupština UN-a.

Ovo je drugo članstvo Slovenije u Vijeću sigurnosti gdje je već bila 1998. i 1999. kada je misiju pri UN-u vodio kasniji predsjednik republike Danilo Türk.

Njegov tadašnji zamjenik bio je Samuel Žbogar, koji je sada specijalni predstavnik Slovenije u Vijeću sigurnosti.

Prema njegovim riječima, prioriteti Slovenije bit će evropske teme od Ukrajine do Balkana, Armenije i Kipra, te Bliskog istoka, posebno iz perspektive ljudskih prava u Gazi.

Tematska prioritetna područja djelovanja Slovenije u Vijeću sigurnosti, koja su potvrdili vlada i parlament, uključuju prevenciju sukoba, zaštitu stanovništva u oružanim sukobima, uključivanje žena u procese prevencije i rješavanja sukoba te klimatske promjene.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada