Bugari i Rumuni unutar EU bez pasoša avionom i brodom

Državljanima Rumunije i Bugarske od 31. marta neće biti potrebni pasoši za putovanje avionom ili morem u većinu drugih članica EU, kao i u Norvešku i Švicarsku.

Odlukom Evropskog vijeća proširuje se Šengenska zona na 25 od 27 članica evropskog bloka (Reuters)

Državljanima Rumunije i Bugarske od 31. marta neće biti potrebni pasoši za putovanje avionom ili morem u većinu drugih članica EU, kao i u Norvešku i Švicarsku, potvrdilo je Evropsko vijeće.

Rumunima i Bugarima bit će potreban pasoš kada prelaze kopnene granice u susjedne članice Unije.

Odlukom Evropskog vijeća proširuje se Šengenska zona na 25 od 27 članica evropskog bloka, javlja Radio Slobodna Evropa.

Šengenska zona također obuhvata Norvešku i Švicarsku, koje nisu dio EU, ali ne uključuje Irsku i Kipar.

Austrijski mediji su javili da je Beč povukao veto i saglasio se sa dokumentom kojim će Rumuniji i Bugarskoj biti dozvoljen bezvizni ulazak zračnim i pomorskim putem, što bi mogao biti prvi korak ka članstvu u Šengenskoj zoni.

Tri austrijska uslova

U dokumentu se nalaze i tri austrijska uvjeta za puno članstvo, među kojima je i povećano prisustvo Agencije EU za zaštitu granica Frontex u Rumuniji i Bugarskoj, te dodatna novčana sredstva Evropske komisije za zaštitu vanjskih granica i pojačane provjere na vanjskim kopnenim granicama bloka.

Vijeće EU na nivou ministara unutrašnjih poslova saglasilo se u decembru prošle godine sa ulaskom Hrvatske u Šengen, ali su odgođene odluke za Bugarsku i Rumuniju.

Austrija je blokirala prijem ove dvije zemlje uz objašnjenje da su slabi u svojim naporima u borbi protiv ilegalnih migracija na njihovim teritorijama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada