G20 zajedničkom deklaracijom pozvao zemlje da se suzdrže od upotrebe sile

U ranijem nacrtu završne izjave od 38 stranica koji je pregledao Reuters stavka “geopolitičke situacije” ostala je prazna.

Grupa je duboko podijeljena oko rata u Ukrajini (EPA)

Države G20 usvojile su danas deklaraciju, kojom je izbjegnuta osuda Rusije zbog rata u Ukrajini, ali u kojoj se pozivaju zemlje da se suzdrže od upotrebe sile kako bi zauzimale teritorije, prenosi Tanjug.

Kako prenosi Reuters, nije bilo očekivano da zemlje postignu konsenzus, zbog velikih razlika po pitanju rata u Ukrajini.

U tekstu deklaracije Moskva i Kijev se pozivaju da osiguraju nesmetane isporuke žita, prehrambenih proizvoda i đubriva iz  Rusije i Ukrajine, uz naglašavanje važnosti održavanja prehrambene i energetske sigurnosti.

Zemlje se pozivaju na prekid vojnog razaranja ili drugih napada na  infrastrukturu.

Kada je riječ o klimatskim promjenama, u tekstu deklaracije se ističe potreba za postepenim ukidanjem korištenja uglja, kao i potreba za finansiranjem zemalja u razvoju kako bi se podržao njihov prelazak na niže emisije ugljenika.

Navodi se da će zemlje nastaviti da podstiču nastojanja za udvostručenje kapaciteta obnovljive energije na globalnom nivou, uz postojeće ciljeve i politike do 2030.

Duboke podjele

Grupa G20 usvojila je konsenzusom deklaraciju o pitanjima s kojima se blok suočava, objavio je indijski premijer Narendra Modi u subotu tokom samita ove grupe, signalizirajući da su pregovarači riješili duboke razlike oko formulacije o ratu u Ukrajini, prenosi Hina.

“Na temelju napornog rada svih timova, dobili smo konsenzus o Deklaraciji samita čelnika G20. Najavljujem usvajanje ove deklaracije”, rekao je Modi čelnicima G20 u New Delhiju.

Prethodno je Modi inaugurirao dvodnevni sastanak pozivajući članice da ukinu “globalni deficit povjerenja” i najavio da blok daje trajno članstvo Afričkoj uniji u nastojanju da se učini reprezentativnijim.

“Danas, kao predsjedateljica G20, Indija poziva cijeli svijet da najprije ovaj globalni deficit povjerenja pretvori u povjerenje”, rekao je. “Vrijeme je da svi krenemo naprijed zajedno”, dodao je.

Brojna neslaganja

Grupa je duboko podijeljena oko rata u Ukrajini, pri čemu zapadne zemlje traže snažnu osudu Rusije u Deklaraciji čelnika, dok druge zahtijevaju fokusiranje na šira ekonomska pitanja.

Formulacija bi mogla biti slična jeziku u deklaraciji objavljenoj u Indoneziji na samitu 2022, u kojoj je navedeno da iako većina zemalja osuđuje Rusiju zbog invazije, postoje i različita stajališta.

U ranijem nacrtu završne izjave od 38 stranica koji je pregledao Reuters stavka “geopolitičke situacije” ostala je prazna, dok je postojao dogovor oko 75 drugih stavki koje pokrivaju pitanja od globalnog duga i kriptovaluta do klimatskih promjena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada