Njemačko društvo skrenulo udesno i izgubilo povjerenje u sistem

U svim poljima u kojima su stručnjaci provodili ispitivanje se bilježi porast ekstremno desničarskih svjetonazora.

Podmladak AfD-a je u Njemačkoj proglašen ekstremističkom organizacijom (EPA)

Ekstremno desni svjetonazori su se naglo proširili u njemačkom društvu, proizlazi iz studije Univerziteta u Bielefeldu i Fondacije Friedrich Ebert objavljene u četvrtak, prenosi Hina.

„Osam posto Nijemaca zastupa radikalno desničarske svjetonazore. Proteklih godina je ta vrijednost s dva do tri posto bila znatno manja“, pokazuje studija koju su za Fondaciju Friedrich Ebert izradili stručnjaci Univerziteta u Bielefeldu.

U svim poljima u kojima su stručnjaci provodili ispitivanje se bilježi porast ekstremno desničarskih svjetonazora.

Ta područja se odnose na nacionalizam, umanjivanje zločina nacionalsocijalista, mržnju prema strancima, antisemitizam kao i tzv. socijalno-darvinistička stajališta po kojima postoje razlike u vrijednosti nečijeg života ovisno o porijeklu.

Desno od centra vidi se 15,5 posto ispitanih za razliku od ispitivanja proteklih godina kada se politički desno doživljavalo 10 posto ispitanih.

Pad povjerenja u sistem

„Studija pokazuje da se dijelovi društva koji su pripadali umjerenom centru distanciraju od demokratije ili su izgubili povjerenje u funkcionirajuće institucije: populizam i nacionalizam su u usponu“, rekao je predsjednik socijaldemokratima bliske Fondacije Friedrich Ebert Martin Schulz.

Manje od 60 posto Nijemaca ispitanih u studiji ima povjerenja u demokratski sistem. S formulacijom „vladajuće stranke varaju narod“ se slaže 30 posto ispitanih što je dvostruko više nego 2021.

Šest posto ispitanih smatra kako bi bilo dobro da Njemačka ponovno bude zemlja s jednostranačkim sistemom i s jednim vođom.

Šesnaest posto je neprijateljski nastrojeno prema sugrađanima stranog porijekla, a trećina ispitanih smatra da izbjeglice dolaze u Njemačku samo kako bi iskoristile socijalni sistem.

„Ovi rezultati su ne samo zastrašujući nego iziskuju konsekventno djelovanje politike i društva uopće“, rekao je nekadašnji predsjednik SPD-a Scholz.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada