Biden i lideri Centralne Azije: Načela suvereniteta važnija nego ikad

Biden je održao sastanak, prvi takve vrste na ovom nivou, sa čelnicima Tadžikistana, Kirgistana, Kazahstana, Turkmenistana i Uzbekistana.

“Svijet je sigurniji ako smo zajedno”,  rekao je američki predsjednik o ovom formatu nazvanom C5+1 (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden je inzistirao na “zajedničkim načelima suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta”, nakon razgovora s čelnicima pet centralnoazijskih država, te je spomenuo moguću posjetu jednoj od tih bivših sovjetskih republika, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

“Ova načela danas su važnija nego ikad”, rekao je američki predsjednik na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, što se moglo shvatiti i kao prikriveno upozorenje Rusiji.

“Radujem se što ću vas uskoro ponovno vidjeti, možda u nekoj od vaših država”, dodao je.

Veze i sa Moskvom i sa Zapadom

Biden je održao sastanak, prvi takve vrste na ovom nivou, sa čelnicima Tadžikistana, Kirgistana, Kazahstana, Turkmenistana i Uzbekistana, navodi AFP.

Riječ je o državama koje održavaju bliske političke, ekonomske i vojne veze s Moskvom, ali koje također rade na uspostavljanju dobrih odnosa sa zapadnim silama.

Šest čelnika “raspravljala su o mnogim temama: sigurnosti, trgovini i ulaganjima, povezanosti, potrebi poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih nacija i tekućim reformama za poboljšanje dobrog upravljanja i vladavine prava”, navodi se u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

“Ubrzavamo našu saradnju”, rekao je Biden, govoreći o povećanju američke pomoći u borbi protiv terorizma, stvaranju platforme za poticanje ekonomske razmjene i mogućem dijalogu o strateškim mineralima.

Prijetnja Kazahstanu

“Svijet je sigurniji ako smo zajedno”,  rekao je američki predsjednik o ovom formatu nazvanom C5+1.

Nešto ranije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je s govornice Opće skupštine Ujedinjenih naroda ocijenio da Rusija “jasno prijeti” Kazahstanu.

Ova zemlja s Rusijom dijeli najdužu neprekinutu kopnenu granicu na svijetu (više od 7500 kilometara).

Izvor: Agencije