Nove optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Katoličke crkve u Njemačkoj

Interna istraga je pokrenuta nakon što se prošle godine biskupiji javila osoba koja je tvrdila da ju je biskup seksualno zlostavljao.

Djelatnici njemačke Katoličke crkve posljednjih se godina nalaze na udaru mnogih optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika (Reuters)

U utorak su objavljeni dokumenti koji optužuju bivšeg biskupa u Essenu i jednog od najpoznatijih teologa poslijeratne Njemačke, kardinala Franza Hengsbacha, za seksualno zlostavljanje maloljetnica.

“Biskup Franz-Josef Overbeck je naložio detaljnu provjeru teških optužbi za zlostavljanje na teret prvog biskupa biskupije Essen Franza Hengsbacha u razdoblju od 50-tih do 70-tih godina prošlog stoljeća”, objavila je u utorak biskupija u Essenu.

Interna istraga je pokrenuta nakon što se u oktobru prošle godine biskupiji javila jedna osoba koja je tvrdila da ju je biskup Hengsbach seksualno zlostavljao krajem šezdesetih, javlja Hina.

Nakon provjere u biskupiji Paderborn, u kojoj je Hengsbach, koji je umro 1991, bio aktivan prije dolaska u Essen, došlo je do saznanja da je protiv njega tamo još 2011. bilo prijavljeno seksualno zlostavljanje maloljetnice u pedesetim godinama prošlog stoljeća.

Žrtve pozvane da se jave

Taj slučaj je, kako se navodi, iste godine prijavljen Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu, koji je optužbe odbacio kao neutemeljene.

Prema informacijama biskupije Paderborn i protiv brata biskupa Hengsbacha, Paula, koji je također svećenik, postoje prijave za seksualno zlostavljanje maloljetnice.

Aktualni biskup Overbeck je pozvao i druge eventualne žrtve zlostavljanja da to prijave biskupiji.

Djelatnici njemačke Katoličke crkve posljednjih se godina nalaze na udaru mnogih optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Ovi skandali su prouzrokovali i brojne izlaske vjernika iz crkvenih zajednica.

Izvor: Agencije