U deset godina ubijeno 1.910 aktivista za zaštitu okoliša

U izvještaju nevladine organizacije Global Witness je Kolumbija, u kojoj je 2022. ubijeno 60 osoba, istaknuta kao ‘najsmrtonosnija’ zemlja za ekologe.

Global Witness je pripremio izvještaj o ubistvima usmjerenim na ekološke aktiviste (Reuters)

Međunarodna nevladina organizacija Global Witness objavila je da je “1.910 ekoloških aktivista ubijeno između 2012. i 2022. godine, a 177 samo prošle godine”.

Global Witness je pripremio izvještaj o ubistvima usmjerenim na ekološke aktiviste prije 28. konferencije strana (COP28) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, koja će biti održana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u novembru, prenosi Anadolija

U izvještaju je Kolumbija, u kojoj je 2022. godine ubijeno 60 ekologa, istaknuta kao “najsmrtonosnija” zemlja za ekologe, te se navodi da je ukupno 177 ekoloških aktivista širom svijeta umrlo od posljedica napada prošle godine.

Najviše ubijenih u Latinskoj Americi

U izvještaju se navodi da se 88 posto ubistava usmjerenih na ekološke aktiviste 2022. godine dogodilo u Latinskoj Americi, a da, nakon Kolumbije, slijede Brazil, Meksiko i Honduras na listi zemalja s najviše ubistava ekologa.

U izvještaju se navodi da je u periodu od 2012. do 2022. godine ubijeno ukupno 1.910 aktivista za zaštitu okoliša te se ističe da su autohtone zajednice, koje čine pet posto svjetske populacije, bile meta u 34 posto svih ubistava ekologa.

Viša savjetnica Global Witnessa Laura Furones izjavila je da iako autohtona društva imaju ključnu funkciju u borbi protiv klimatske krize, ta društva su “pod opsadom” u zemljama kao što su Brazil, Peru i Venecuela.

Izvor: Agencije