Vijetnam: Požar u stambenoj zgradi usmrtio 56 ljudi

Televizijske slike pokazale su vatrogasce opremljene crijevima i ljestvama koji gase požar tokom noći i stup gustog, tamnog dima koji suklja iz zgrade.

Požar je izbio tokom noći u zgradi od devet spratova, u kojoj živi oko 150 ljudi (AP)

Najmanje 56 osoba, među kojima je bilo i djece, poginulo je u požaru koji je buknuo u stambenoj zgradi u vijetnamskom glavnom gradu Hanoju, dok je 37 osoba povrijeđeno, saopćila je policija, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Požar je izbio tokom noći u zgradi od devet spratova, u kojoj živi oko 150 ljudi, objavila je vijetnamska novinska agencija VNA dodavši kako je požar lokaliziran do 2:00 sata ujutro.

Televizijske slike pokazale su vatrogasce opremljene crijevima i ljestvama koji gase požar tokom noći i stup gustog, tamnog dima koji suklja iz zgrade.

Priveden vlasnik zgrade

Nekoliko žrtava sa višestrukim povredama primljeno je u lokalne bolnice nakon što su skočili sa svojih prozora kako bi pobjegli od vatre, objavili su državni mediji, pozivajući se na Vu Hoang Phuonga iz univerzitetske bolnice u Hanoju.

Policija je privela vlasnika zgrade Nghiema Quang Minha, optužujući ga za kršenje propisa o sprječavanju požara, navodi se u saopćenju Ministarstva javne sigurnosti, dodajući da je istraga o slučaju u toku.

Premijer Pham Minh Chinh posjetio je mjesto požara u srijedu i pozvao na dovršetak protupožarnih propisa u malim stambenim zgradama i u gusto naseljenim stambenim područjima, navodi se u saopćenju Vlade Vijetnama.

Izvor: Agencije