Biden: Odnosi SAD-a i Vijetnama ušli u novu fazu

Američki predsjednik rekao je da dvije nacije produbljuju saradnju u oblasti informacionih tehnologija, poluprovodnika i vještačke inteligencije.

Rukovodioci vodećih američkih i vijetnamskih firmi u oblasti poluprovodnika, informacionih tehnologija i avijacije sastali su se u okviru posjete Joea Bidena Hanoju (Reuters)

Američki predsjednik Joseph Biden izjavio je tokom posjete Hanoju da su odnosi SAD s Vijetnamom ušli u novu fazu.

Govoreći na poslovnom forumu, rekao je da dvije nacije produbljuju saradnju u oblasti informacionih tehnologija, poluprovodnika i vještačke inteligencije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Biden je naglasio da je Vijetnam ključan za zalihe minerala od izuzetnog značaja.

Rukovodioci vodećih američkih i vijetnamskih firmi u oblasti poluprovodnika, informacionih tehnologija i avijacije sastali su se u okviru Bidenove posjete Hanoju.

Rukovodioci iz Googlea, Intela, Amcora, Marvela, Global Foundriesa i Boeinga prisustvovali su američko-vijetnamskom samitu inovacija i investicija.

Vijetnam drugi po nalazištu rijetkih minerala

Sa vijetnamske strane učestvovali su rukovodioci proizvođača električnih automobila VinFast, avioprevoznika Vietnam Airlinesa, tehnološke kompanije FPT, kao i internet firme VNG.

Vietnam Airlines potpisao je ugovor vrijedan 7,8 milijardi dolara s Boeingom, navedeno je iz Bijele kuće u ponedjeljak.

Prema procjenama Geološkog zavoda SAD-a Vijetnam je druga zemlja u svijetu po veličini nalazišta rijetkih minerala koji se koriste u proizvodnji električnih vozila i turbina koje rade na pogon vjetra.

Poslovni sastanak je uslijedio nakon dogovora o unapređenju diplomatskih odnosa SAD i Vijetnama u nedjelju.

Američki državni sekretar Antony Blinken i vijetnamski ministar za investicije Nguyen Chi Dzung  održali su sastanak, nakon čega su uslijedili razgovori s Bidenom i vijetnamskim premijerom Pham Minh Chinhom.

Izvor: Agencije