Desničarska Alternativa za Njemačku proglasila EU propalim projektom

Stranka je odustala od zahtjeva za izlazak Njemačke iz EU-a i poziva da se EU ponovo osnuje kao federacija evropskih nacija.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je u ispitivanjima postala druga po redu najjača stranka (EPA)

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) proglasila je Evropsku uniju “propalim projektom” u njenom sadašnjem obliku, prenosi Anadolija.

Euroskeptična politička stranka usvojila je svoj program za izbore za Evropski parlament u junu sljedeće godine, u kojem navodi da je EU “potpuno zakazala” u svim važnim oblastima, uključujući migracijsku i klimatsku politiku te je odbacila euro kao valutu.

Stranka je, međutim, odustala od zahtjeva za izlazak Njemačke iz EU-a. Umjesto toga, AfD poziva da se EU ponovo osnuje kao “federacija evropskih nacija”, prenosi agencija DPA.

Prema izbornom programu, glavni zadaci nove federacije trebalo bi da budu zaštita vanjskih granica od migracija, strateška autonomija u sigurnosnoj politici i očuvanje “različitih identiteta” u Evropi.

Nedavne ankete pokazuju da se podrška AfD-a popela na 19 do 22 posto, što ovu stranku čini drugom najjačom u Njemačkoj.

Program usvojen u nedjelju u Magdeburgu umjereniji je prema EU-u od nacrta programa iz juna, u kojem je AfD navela da će tražiti “uredno raspuštanje EU-a”.

Novi program stranke

Nekoliko zvaničnika AfD-a ranije je izrazilo želju da Njemačka u potpunosti napusti EU. Međutim, u novom programu se kaže da AfD podržava ideju “evropske zajednice suverenih, demokratskih država”.

Stranka je također finalizirala listu od 35 njenih kandidata za izbore za Evropski parlament sljedeće godine.

Maximilian Krah, član EP-a od 2019. godine, izabran je prošlog vikenda za vodećeg kandidata AfD-a sa 65,7 posto glasova.

Vodeći članovi AfD-a izjasnili su se u nedjelju protiv saradnje s glavnim opozicionim konzervativnim blokom u zemlji, Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) bivše kancelarke Angele Merkel.

Lider CDU-a Friedrich Merz izjavio je prethodno da neće biti saradnje čak ni na lokalnom nivou između njegove Kršćansko-demokratske unije i AfD-a, nakon što je njegova sugestija da bi mogli sarađivati izazvala kritike kolega konzervativaca.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada