Nastavljena istraga protiv Prigožina, pronađeno 6,5 miliona dolara

Ruska televizija prikazala kutije pune novca u uredu i luksuznoj rezidenciji čelnika Wagner grupe i plaćenika u egzilu, zajedno s ličnim helikopterom i skladištem oružja,

U emisiji su pokazani pasoši koje je koristio Jevgenij Prigožin, s različitim imenima (Reuters)

Ruska državna televizija je žestoko napala Jevgenija Prigožina, vođu plaćenika u egzilu koji je prošlog mjeseca pokrenuo oružanu pobunu, te rekla da se istraga o tome šta se dogodilo još uvijek energično provodi.

Prigožin, osnivač plaćeničke grupe Wagner, preuzeo je kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom na Donu 24. juna, zauzeo tamošnji komandni centar, gdje Rusija koordinira invaziju na Ukrajinu, i poslao kolonu boraca prema Moskvi prije nego što je odustao nakon što je sklopio dogovor s Kremljom.

Njegova pobuna predstavljala je najveću prijetnju predsjedniku Vladimiru Putinu od kako je ruski čelnik došao na vlast prije više od dva desetljeća i prisilila Kremlj da krene ograničavati štetu te stavi naglasak na lojalnost oružanih snaga i jedinstvo društva suočenog s izdajom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Niko nije planirao zatvoriti slučaj’

Prema sporazumu kojim je okončana pobuna, Prigožin, čiji je cilj bio svrgnuti ministra odbrane i načelnika Generalštaba ruske vojske zbog, kako je rekao, nesposobnog vođenja rata, preselio se susjednu Bjelorusiju.

U zamjenu za to, krivična prijava protiv njega trebala je biti odbačena.

U emisiji pod nazivom “60 minuta” emitiranoj na državnom TV kanalu Rossija-1, prikazano je ono što je najavljeno kao ekskluzivni snimak racija policijskih snaga u Prigožinovom uredu u Sankt Petersburgu i jednom od njegovih posjeda u tom gradu.

Voditelj programa, zastupnik Evgenij Popov, nazvao je Prigožina “izdajicom”, a snimak je predstavio posebno pozvani gost – novinar Eduard Petrov – kao dokaz Prigožinove kriminalne prošlosti i licemjerja u prozivanju korupcije u oružanim snagama.

Snimak prikazuje kutije pune novca u njegovom uredu i svežnjeve dolara u njegovoj luksuznoj rezidenciji, zajedno s onim što je nazvano njegovim ličnim helikopterom, skladištem oružja, zbirkom perika, potpuno opremljenom sobom za medicinske tretmane…

“Niko nije planirao zatvoriti ovaj slučaj. Istraga je u toku”, rekao je Petrov, dodavši da su istražitelji zaključili da je video koji je Prigožin koristio kao izgovor za pokretanje pobune, a koji prikazuje navodni ruski napad na plaćenički kamp, lažan.

Prikazane su slike naoružanih ruskih agenata za provođenje zakona kako ulaze u Prigožinov ured.

“Smatram da su stvaranje imidža Prigožina kao narodnog heroja napravili mediji koje hrani Prigožin”, kazao je Petrov, misleći na medije koje finansira Prigožin.

Više pasoša s različitim imenima

“Nakon što nije uspio, brzo su se zatvorili i pobjegli”, dodao je.

Rekao je da je u Prigožinovim stanovima i uredima pronađena gotovina u vrijednosti od 600 miliona rubalja (6,58 miliona dolara).

Prigožin je kazao da je Wagner poslovao samo s gotovinom, kojom je plaćao troškove, dok je Putin rekao da država finansira grupu Wagner.

U emisiji su pokazani pasoši koje je koristio Prigožin, s različitim imenima.

“Ne može normalan čovjek imati toliko pasoša”, kazao je Petrov.

“Zašto je ta osoba imala tako čudne ovlasti kao ozbiljan vođa nekakve kriminalne grupe?”, upitao je.

“Moramo doći do toga ko je bio na čijoj strani [u pobuni]. Moramo ih kazniti i procesuirati”, zaključio je Petrov.

Izvor: Agencije