Pristalice opozicije u Bangladešu sukobile su se sa policijom

Veliki broj pristalica opozicione Nacionalističke partije Bangladeša koju predvodi bivši premijer Khaleda Zia povrijeđeno je u sukobima sa policijom u Bangladešu na protestima.

Stotine aktivista pokušale su da blokiraju nekoliko ulaznih tačaka u Dhaku, dok je policija ispalila suzavac i napala ih pendrecima da bih ih rastjerala (Reuters)

Veliki broj pristalica opozicione Nacionalističke partije Bangladeša koju predvodi bivši premijer Khaleda Zia povrijeđeno je u subotu u sukobima sa policijom u Bangladešu na protestima na kojima su zahtijevali ostavku premijerke Sheikh Hasine i prenos vlasti na nestranačku prelaznu vladu do narednih izbora, koji se očekuju početkom januara.

Zijina stranka optužuje Hasinu za krađu glasova 2018. godine, a protestiraju i oko toga ko treba da nadgleda sljedeće opšte izbore, prenosi Beta.

U subotu su stotine aktivista pokušale da blokiraju nekoliko ulaznih tačaka u Dhaku, dok je policija ispalila suzavac i napala ih pendrecima da bih ih rastjerala.

Pristalice opozicije su uzvratili bacanjem komada cigli na policijska vozila, saopštila je policija.

Sukobi na protestima

Glasnogovornik policije Dhake Faruk Hossain rekao je da su policajci uhapsili najmanje 90 opozicionih aktivista tokom petosatnog protesta u dijelovima grada i da je 20 policajaca povrijeđeno u sukobima sa demonstrantima.

Zijina stranka je kasnije saopštila da je povrijeđeno više od 100 njenih aktivista. Saopšteno je i da je policija uhapsila najmanje 124 njena člana.

Hasina se nada da će se vratiti na vlast četvrti mandat zaredom i kaže da bi izbori trebalo da budu održani pod nadzorom njene vlade kako je navedeno u ustavu.

Ali Zijina stranka i njeni saveznici optužuju Hasinu za krađu glasova 2018. godine i kažu da mora da se povuče kako bi dozvolila uspostavljanje nestranačke prelazne vlade kako bi se osiguralo slobodno i pošteno glasanje.

SAD, Evropska unija i Ujedinjeni narodu pozvali su sve strane da pokažu uzdržanost i da rade na održavanju poštenih i fer izbora.

Izvor: Agencije