Baltičke zemlje odvojit će se od ruske električne mreže 2025.

Estonija, Latvija i Litvanija još uvijek ovise o Rusiji za osiguravanje stabilnog elektroenergetskog sistema..

Odvajanje će početi formalnom prijavom zajedničkim mrežnim operatorima Baltika, Rusije i Bjelorusije (EPA)

Baltičke zemlje odvojit će se od ruske elektroenergetske mreže početkom 2025. godine, poručili su estonska premijerka i izvršni direktor litvanskog operatora električne mreže.

“Kompromisno pristajemo približiti rok za godinu. Dakle, odlazak početkom 2025. godine”, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas na marginama samita NATO-a u Vilniusu prošle sedmice.

Tri desetljeća nakon odvajanja od bivšeg Sovjetskog saveza i 19 godina od pridruživanja Evropskoj uniji, baltičke države Estonija, Latvija i Litvanija još uvijek ovise o Rusiji za osiguravanje stabilnog elektroenergetskog sistema.

Prema sporazumu potpisanom 2018. godine, čelnici baltičkih zemalja, kao i Poljska i Evropska komisija, uz podršku 1,6 milijardi eura evropskih sredstava, složili su se da će unaprijediti svoju infrastrukturu i isključiti se iz ruske mreže do 2025. godine.

Litvanija je predlagala pomicanje datuma razdvajanja na početak 2024. godine, ali to nije bilo prihvatljivo za Estoniju, kazala je Kallas, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Litvanija slijedi raspored koji preferira Estonija

“Razumijem da Litvanija to želi imati brže, ali Estonija bi platila najveću cijenu za to [ranije odvajanje] u smislu troškova, ali i u smislu rizika od nestanka struje”, dodala je.

Odvajanje će početi formalnom prijavom zajedničkim mrežnim operatorima Baltika, Rusije i Bjelorusije u augustu 2024. godine, pojasnila je Kallas.

Litvanija će slijediti raspored koji preferira Estonija, jer se ne može odvojiti sama, rekao je novinarima Rokas Masiulis, šef litvanskog operatora električne mreže Litgrid.

“Povezani smo lancem [s Estonijom]”, kazao je, dodajući da će Litvanija nastaviti tražiti od susjeda da se pokrenu ranije.

“Vidimo šta se događa u Ukrajini, gdje ljudi ginu, a bombe nastavljaju padati. Ne mislim da je pravi izbor nastaviti sarađivati s agresorom samo zato što time štedite nekoliko centi”, rekao jeMasiulis.

Izvor: Agencije