Anwar Ibrahim: Malezija ‘neće preživjeti’ ako se ne promijeni

Nakon nešto više od šest mjeseci na vlasti, malezijski premijer u intervjuu za Al Jazeeru kaže da je predan reformama i borbi protiv korupcije.

Malezijski premijer Anwar Ibrahim stiže na premijeru filma "Anwar: Neispričana priča" u Kuala Lumpuru (EPA)

Pišu: Aun Qi Koh i Chan Tau Chou

Kuala Lumpur, Malezija – Malezijski premijer Anwar Ibrahim ponovno je potvrdio potrebu za reformama, rekavši da se Malezija mora promijeniti ili neće preživjeti.

“Kada je riječ o upravljanju, mislim da je moja dužnost poduzeti i postići promjene jer je zemlja pomalo uništena. Ne vjerujem da će Malezija preživjeti ako ne postoji jasno političko opredjeljenje i odlučnost za promjenu,” rekao je u opširnom intervjuu za program Al Jazeere 101 East, ističući da je predan tranziciji Malezije s rasne na potrebe- temeljene na politici afirmativne akcije.

Anwar, koji sada ima 75 godina, postao je premijer nakon izbora u novembru 2022, zaokruživši turbulentan uspon na vrh malezijske politike.

Vatreni vođa omladine, brzo se uspinjao na političkoj ljestvici da bi 1990-ih postao drugi čovjek nakon tadašnjeg premijera Mahathira Mohamada. Otpušten i optužen za sodomiju i korupciju usred azijske finansijske krize, Anwar je na kraju dvaput zatvaran zbog optužbi za koje se uveliko smatralo da su politički motivirane, što je potaknulo kampanju za reformu koja je trajala više od 20 godina.

Malezija je multietnička zemlja, ali akcije afirmiranja politike od koje korist ima većina koju čine muslimanski Malajci i domorodački narodi postoje od 1970-ih. Takve politike daju povlašteni tretman ovim etničkim grupama u područjima od poslova do obrazovanja i stanovanja, a uvedene su kao dio programa društvenog inženjeringa nakon rasnih nemira između Malajaca i etničkih Kineza u maja 1969. godine.

Iako su te politike trebale biti privremene, od tada su ostale na snazi, stvarajući sve dublju ogorčenost među manjinskim kineskim i indijskim zajednicama u zemlji i navodeći mnoge da napuste zemlju u potrazi za boljim prilikama negdje drugo.

Anwar razgovara s Chan Tau Chouom iz Al Jazeerinog programa 101 East (Sadiq Asyraf/Ured premijera Malezije)

A s relativno visokom nejednakošću dohotka u Maleziji, to je također privuklo pitanja o tome jesu li politike doprle do onih kojima su najpotrebnije.

Za Anwara pristup temeljen na potrebama “pomogao bi Malajcima više nego politike temeljene na rasi, jer je dokazano da te politike koristi malobrojna elita i njihovi prijatelji kako bi sebi pomogli”.

Nelagodan savez

Ali može li progurati takve reforme, drugo je pitanje.

Anwar otvara novi put kao prvi malezijski premijer iz višerasne stranke, u zemlji kojom su tradicionalno vladale malajske i druge rasne stranke. Malajci čine nešto više od polovice stanovništva i po zakonu su muslimani.

To je, također, krhko tlo jer njegova koalicija Pakatan Harapan (Savez nade) nije osvojila dovoljno mjesta da sama formira vladu.

Njegov uspon na vlast bio je moguć jedino kroz savezništvo s manjim strankama, uključujući bivšu vladajuću koaliciju u Maleziji Barisan Nasional (Nacionalna fronta), koju predvodi Ujedinjena malajska nacionalna organizacija (UMNO), koja je jedina malajska.

Barisan Nasional bila je arhitekt malezijske politike afirmativne akcije temeljene na rasi i ovjekovječila ju je tokom svoje desetljeća duge vladavine, dok se UMNO dugo predstavljao kao nacionalni branitelj malajskih prava.

Anwar, međutim, odbacuje zabrinutost o različitim ciljevima unutar svog saveza.

“Važno je da se koalicija zasniva na određenim temeljnim načelima: dobrom upravljanju, snažnom stajalištu protiv korupcije i zloupotrebe ovlasti te ekonomskim politikama koje bi mogle zadovoljiti obične muškarce i žene”, rekao je.

Pitanja rase i vjere hronične su krivulje u Maleziji.

Anwarov glavni protivnik je Perikatan Nasional (Nacionalni savez), koalicija konzervativnih malajsko-muslimanskih stranaka. Već je napala Anwara zbog pitanja kao što je nedavna odluka njegove vlade da povuče svoju žalbu na sudsku odluku kojom se nemuslimanima dopušta korištenje riječi Allah, malajske i arapske riječi za Boga, a opozicioni čelnik Hamzah Zainudin kritizirao je Anwara kao “nesmotrenog” .

Uz šest državnih izbora zakazanih za august, očekuje se da će rasprava oko rase i vjere postati još gora.

“Ako Bog da, mislim da ćemo pobijediti na predstojećim izborima. Ljudi su još uvijek s nama i ne vjeruju da ova sadašnja vlada može upravljati. Možda samo čekaju da mi preuzmemo”, rekao je Hamzah, vođa opozicije, za 101 East.

Anwar nije uznemiren. Kaže da je njegova vlada “vrlo stabilna”.

“Što još očekujete od opozicije? Neki su vrlo nervozni zbog mog snažnog stava protiv korupcije i zloupotrebe ovlasti. Uvijek postoji ta glasina o ljudima koji mijenjaju strane. Ne smeta mi. Mislim da su krivo protumačili ako misle da sam malo uznemiren. Ne.”

Premijer je kazao da se neke od najkorumpiranijih snaga koje sačinjavaju političke elite u zemlji “udružuju s milijardama koje imaju na raspolaganju” kako bi ga smijenile.

“Ali sada kada sam na vlasti, ne sjedim besposlen. Borit ću se protiv njih ako žele tražiti podršku kupujući ljude, podmićujući ljude i štiteći svoju teritoriju”, rekao je.

Antikorupcijski pogon

Pod Anwarovom administracijom, antikorupcijska akcija već je uhvatila moćne opozicione figure poput bivšeg premijera Muhyiddina Yassina, kojem se sudi za pranje novca i zloupotrebu ovlasti.

Muhyiddin je optužen da je iskoristio svoj položaj kako bi primio 51 milion dolara mita na bankovni račun svoje stranke. On tu optužbu odbacuje i kaže da je novac namijenjen za projekte pomoći građanima i ekonomiji.

Muhyiddinova koalicija tijesno je izgubila od Anwarove na izborima 2022, a on je tvrdio da ga se smatra prijetnjom Anwaru i da je postao “žrtva selektivnog političkog progona”. Premijer negira uplitanje u istragu korupcije.

Anwarov zamjenik, Ahmad Zahid Hamidi, također se suočava s višestrukim optužbama za korupciju koje su podignute prije četiri godine tokom prethodnog kratkog mandata Pakatana Harapana na vlasti. S obzirom na dobro poznati Anwarov stav protiv korupcije, njegov izbor Zahida za zamjenika premijera bio je kontroverzan.

Prema analitičarki Triciji Yeoh, kao predsjednici UMNO-a, Zahidova uloga u novoj vladi smatrana je “nužnim političkim kompromisom” s obzirom na ključnu poziciju stranke kao „tvorca kraljeva“ u Anwarovom trenutnom savezu.

“Da nije bilo Zahida kao potpredsjednika vlade, cijela koalicija bi se ionako raspala. Vlada se ne bi formirala. Ne bi bilo Anwara Ibrahima kao premijera o kojem bismo mogli govoriti”, rekla je Yeoh.

Najib Razak postao je prvi malezijski premijer koji je osuđen i zatvoren nakon što je najviši sud u zemlji odbio njegovu žalbu prošlog avgusta. Sada traži pomilovanje (Hasnoor Hussain/Reuters)

Anwarova uloga u slučaju drugog bivšeg premijera, Najiba Abdula Razaka, također je pomno ispitana.

Najib je 2020. godine osuđen na 12 godina zatvora zbog svoje uloge u skandalu 1MDB vrijednom više milijardi dolara i sada traži kraljevsko pomilovanje. Kao de facto ministar federalnih teritorija, Anwar je član Odbora za pomilovanja koji će pregledati Najibov zahtjev. To je pokrenulo pitanja o njegovoj neutralnosti s obzirom da Najib pripada koalicijskom partneru UMNO.

“Kada tražite pomilovanje, to ne znači da se smatrate nevinim. Postoji proces i ja ga poštujem. Svako, svaki zatvorenik, svaki osuđenik, ima pravo žaliti se kralju i tražiti pomilovanje. Zašto uskratiti Najibovo pravo? Pustite proces”, rekao je Anwar.

“Nema sukoba. Pogledat ću proces. Pročitao sam žalbu UMNO-a i moj je odgovor da imaju svako pravo na žalbu. Ne bih trebao prejudicirati slučaj.”

Ostaje pitanje mogu li se politike koje su pravedne za sve postići u zemlji u kojoj je “poseban status” Malajaca i domorodačkih grupa zaštićen ustavom. Za Anwara nema proturječja.

“Ovaj sistem, vi ga prihvaćate kao stvarnost. Ono što je zabranjeno je, naravno, koristiti to za diskriminaciju i potkopavanje ostalih. Ovoj administraciji, vrlo smo jasno rekli. Mi štitimo svetost našeg uvjerenja, naše vjere. Ali mi smo Malezijci”, rekao je.

“Na nama u sadašnjoj vladi je da dokažemo da se budućnost ove zemlje temelji na multirasnom planu.”

Izvor: Al Jazeera