‘Pokazivanje mišića’ ili stvarna prijetnja Rusiji i Kini: Šta se krije iza iznenadnih manevara NATO-a?

NATO je najavio održavanje vojnih vježbi u Njemačkoj, koje su opisane kao najveće zračne vježbe od osnivanja Alijanse.

U vježbi pod nazivom ''Air Defender 2023'' učestvuje 10.000 vojnika i 250 aviona iz 25 zemalja (Reuters)

Iznenadna najava Sjevernoatlantskog saveza (NATO) o pokretanju vojnih manevara, najvećih od osnivanja organizacije, pokrenula je mnoga pitanja. Neka od najvažnijih glase: Zašto sada? Ima li to veze s ratom koji Rusija vodi protiv Ukrajine više od godinu dana?

Khalil al-Anani, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa i istraživač u Arapskom centru u Washingtonu, smatra da postoje brojna opravdanja za manevre NATO-a, od kojih je najvažniji žestoki rat Rusije u Ukrajini, kao i eskalacija tenzija između Kine i Amerike u Južnom kineskom moru.

Al-Anani smatra, kako je izjavio tokom gostovanja u emisiji Al Jazeere Arabic ”Iza vijesti”, emitiranoj 7. juna 2023, da NATO ovim manevrima želi poslati poruku Moskvi koja potvrđuje jedinstvo i vojnu snagu NATO-a, posebno nakon očite eskalacije u ratu koji je izbio prije više od godinu i tri mjeseca. Taj rat je nedavno svjedočio napadu na srce glavnog grada Rusije i na druge gradove.

Profesor političkih nauka nije isključio da manevri dolaze u kontekstu eskalacije tenzija između Kine i Amerike u Južnom kineskom moru. Smatra da je poruka NATO-a Kini i Rusiji izjava o maksimalnoj spremnosti Alijanse i mogućnosti aktiviranja Član 5, koji kaže da se svaki napad na bilo koju zemlju članicu NATO-a smatra napadom na sve članice.

Nove poruke

Sa svoje strane, Ziad Majed, profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu u Parizu, ističe kako je NATO, prema svom unutrašnjem pravu, prije svega odbrambeni savez. Ne isključuje da novi manevri nose i nove poruke, a najvažnija od njih je demonstrirati sposobnost NATO-a da rasporedi svoje snage na terenu u veoma kratkom roku i u velikom broju. Također, Rusija i Kina moraju shvatiti da je koncept odbrane pitanje o kojem se raspravlja, te kako može biti preventivno ili se može koristiti u slučaju da bilo koja država članica bude izložena agresiji izvana.

Majed je objasnio da se evropski mentalitet, nakon značajnog pada vojnih budžeta, radikalno promijenio s povećanjem vojne potrošnje. Evropa radi na tome da pokaže ”svoje mišiće” kada su u pitanju zračne snage, kao i svoje ogromne vojne kapacitete, koji bi u svakom trenutku mogli doći u direktan kontakt s Rusijom i uključiti se u vojne operacije ako se za tim ukaže potreba.

Što se tiče direktnih ciljeva ovih manevara, general Michael Loh, komandant američke Zračne nacionalne garde, kaže da je prioritet zajedničkih vojnih vježbi u Njemačkoj odvraćanje i spremnost snaga, s obzirom na to da se radi o najvećoj vojnoj avijacijskoj vježbi u historiji NATO-a.

U vježbi pod nazivom ”Air Defender 2023” učestvuje 10.000 vojnika i 250 aviona iz 25 zemalja i zajednički će uvježbavati zračne operacije pod komandom njemačke ratne avijacije.

S druge strane, američki vojni zvaničnik je ranije izjavio za Al Jazeeru da će ovo biti jedna od najvećih zračnih vježbi NATO-a te vrste, stavljajući ove manevre u širi kontekst, rekavši da se globalni strateški krajolik potpuno promijenio nakon ruskog rata protiv Ukrajine.

NATO je najavio održavanje vojnih vježbi u Njemačkoj, koje su opisane kao najveće zračne vježbe od osnivanja Alijanse. Ovi manevri, čiji je cilj demonstrirati sposobnost brzog i efikasnog raspoređivanja, poklapaju se s još jednom vježbom koja je u toku u Rumuniji pod nazivom “Defender 23”, u kojoj učestvuju deseci hiljada vojnika iz 25 zemalja, usred rastućih izazova s Rusijom i Kinom.

Izvor: Al Jazeera