Počele ruske pomorske vježbe u Baltičkom moru

Paraleno s Baltičkim, Moskva je počela vježbe i u Japanskom moru i dalekoistočnom Ohotskom.

Ruski ratni brod sudjeluje u pomorskim vježbama u Baltičkom moru (Ministarstvo odbrane/REUTERS)

Rusija je u ponedjeljak saopćila da je počela održavati pomorske vježbe u Baltičkom moru, dan nakon što su države članice NATO-a počele svoje godišnje vježbe na Baltiku.

U NATO vježbama učestvuje 6.000 pripadnika, 50 brodova i više od 45 aviona, a Finska prvi put učestvuje kao članica Saveza, saopćila je mornarica Sjedinjenih Američkih Država.

Ruska vojska saopćila je da će do 40 brodova i čamaca, 25 aviona i oko 3.500 pripadnika učestvovati u njenim vježbama, koje bi trebale trajati do 15. juna.

Dvije vježbe ruske vojske

Moskva je, također, počela vježbe u Japanskom moru i dalekoistočnom Ohotskom moru u ponedjeljak, u kojima će sudjelovati više od 60 ratnih brodova i pomoćnih plovila iz njene Pacifičke flote.

“Više od 60 ratnih brodova i pomoćnih plovila, 35 aviona, obalne trupe i više od 11.000 vojnog osoblja uključeno je u vježbu snaga Pacifičke flote”, objavilo je Ministarstvo odbrane na Telegramu.

Vojne vježbe odvijaju se u jeku visoke napetosti između Zapada i Rusije zbog agresije na Ukrajinu, koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo krajem februara 2022. godine.

 

Izvor: Agencije