Najsmrtonosnija željeznička nesreća u Indiji u posljednje dvije decenije

U opsežnoj operaciji potrage i spašavanja sudjelovale su stotine pripadnika vatrogasne službe, policije, timova Nacionalnih snaga za odgovor na katastrofe te pasa tragača.

Moguća pogreška kod signalizacije dovela je do tragedije, navodi se u prvom vladinom izvještaju (AP)

Najmanje 288 osoba poginulo je u najgoroj željezničkoj nesreći u Indiji u posljednje dvije decenije kada je, na istoku zemlje, putnički voz izletio s tračnica i i udario u drugi voz.

Jedan od vozova je također udario u zaustavljeni teretni voz u okrugu Balasore u saveznoj državi Odisha, a u nesreći je smrskana gomila vagona i povrijeđeno na hiljadu ljudi, prenosi Hina.

Moguća pogreška kod signalizacije dovela je do tragedije, navodi se u prvom vladinom izvještaju u koji je Reuters imao uvid.

Ljudi su viđeni kako traže svoje porodice na mjestu tragedije i u obližnjim bolnicama.

Premijer Narendra Modi stigao je na mjesto događaja, razgovarao sa spasiocima i pregledao olupinu, a potom će posjetiti bolnice i obići preživjele.

Svjedok koji je sudjelovao u spasilačkim operacijama rekao je da su vrisci povrijeđenih i rodbine poginulih bili jezivi.

“Bilo je užasno i srceparajuće”, rekao je.

Tri tima za odgovor na katastrofe nalaze se na mjestu nesreće, a mobilizirano je još šest timova, saopćile su Nacionalne snage za odgovor na katastrofe.

Opsežne operacije potrage

Do sudara je došlo oko 19 sati po lokalnom vremenu (15:30 po srednjoevropskom).

U opsežnoj operaciji potrage i spašavanja sudjelovale su stotine pripadnika vatrogasne službe, policije, timova Nacionalnih snaga za odgovor na katastrofe te pasa tragača.

Radnici su započeli čišćenje olupina kako bi obnovili željeznički saobraćaj.

U petak su stotine mladih stajale u redu ispred državne bolnice u Sorou u Odishi kako bi dali krv.

Prema indijskim željeznicama, njihova mreža svaki dan preveze više od 13 miliona ljudi, ali državni monopol ima slabe sigurnosne pokazatelje zbog zastarjele infrastrukture.

Premijerova administracija pokrenula je brze vozove kao dio planova za modernizaciju mreže, ali kritičari kažu da se nije dovoljno usredotočila na sigurnost i nadogradnju zastarjele infrastrukture.

Najsmrtonosnija željeznička nesreća u Indiji dogodila se 1981. kada je voz sletio s mosta u rijeku u državi Bihar, usmrtivši oko 800 ljudi.

Izvor: Agencije