Njemačka planira kupovinu 50 borbenih vozila Puma

Njemačka vlada planira da za svoje oružane snage kupi 50 borbenih vozila Puma u vrijednosti od ukupno 1,5 milijardi eura.

Vozila Puma, koja zajednički proizvode kompanije KMW i Rheinmetall, trebalo bi da zamjene stara njemačka borbena vozila pješadije Marder (Reuters)

Njemačka vlada planira da za svoje oružane snage kupi 50 borbenih vozila Puma u vrijednosti od ukupno 1,5 milijardi eura, prenio je u petak Reuters, pozivajući se na neimenovani izvor iz njemačkog Ministarstva odbrane.

Vozila Puma, koja zajednički proizvode kompanije KMW i Rheinmetall, trebalo bi da zamjene stara njemačka borbena vozila pješadije Marder, prenosi Tanjug.

Krajem prošlog mjeseca agencija je prenijela da su KMW i Rheinmetall usred sudskog spora oko prava intelektualne svojine.

Spor kompanija

Rheinmetall pravi topove za tenk ‘Leopard 2’, dok KMW proizvodi šasije za taj tenk.

KMW je na izjavu izvršnog direktora Rheinmetalla Armina Pappergera, da ta kompanija posjeduje prava na model Leopard 2A4, reagirala tužbom.

Nije odmah jasno kakav utjecaj spor može da ima na saradnju dvije kompanije, koje su prošle sedmice zajednički objavile naređenje njemačke vojske za nadogradnju 143 borbena vozila Puma, čija je vrijednost procijenjena na gotovo 770 miliona eura, navodi Reuters.

Izvor: Agencije