Lavrov: Mala razlika između EU i NATO

Evropska unija “postaje rekordno militarizirana”, smatra ruski ministar vanjskih poslova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, 25. aprila 2023. [Mike Segar/Reuters]

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Evropska unija “postaje rekordno militarizirana” i da je sada mala razlika između EU-a i NATO-a.

Lavrov je na konferenciji za novinare u utorak u Ujedinjenim nacijama u New Yorku rekao da nedavno potpisana deklaracija u biti navodi da će vojni savez NATO-a od 31 članice osigurati sigurnost 27-članog bloka EU.

Činilo se da je mislio na deklaraciju EU-NATO u januaru o njihovom “strateškom partnerstvu” u kojoj se ruska invazija na Ukrajinu naziva “najvećom prijetnjom euroatlantskoj sigurnosti u posljednjih nekoliko decenija”, ali u deklaraciji se ne navodi da će NATO osigurati sigurnost EU-a.

„NATO i Evropska unija sarađuju na pitanjima od zajedničkog interesa i rade rame uz rame u upravljanju krizama, razvoju sposobnosti i političkim konsultacijama, kao i pružanju podrške svojim zajedničkim partnerima na istoku i jugu“, navodi se na stranici NATO-a.

Lavrov je upitan je li rat u Ukrajini bio pogrešna procjena s ruske strane, budući da se nakon invazije Moskve Finska pridružila NATO-u, a očekuje se da će se Švedska pridružiti sljedeća, a Ukrajina također lobira za članstvo.

“NATO nikada nije imao namjeru stati”, odgovorio je, misleći na ono što Moskva vidi kao širenje zapadnog vojnog saveza prema svojim granicama.

Širenje NATO-a

Lavrov se također osvrnuo na radnje posljednjih godina u kojima su Švedska i Finska “sve više učestvovale u vojnim vježbama NATO-a i drugim akcijama koje su imale za cilj uskladiti vojne programe članica NATO-a i neutralnih država”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dugo se žalio na širenje NATO-a i čak je to koristio kao opravdanje za invaziju na Ukrajinu.

Tokom posjete Kijevu prošle sedmice, šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Ukrajini “zasluženo mjesto” u vojnom savezu i obećao veću podršku zemlji u njenoj borbi protiv Rusije.

Lavrov je rekao da je Rusiji u nekoliko navrata obećano da se NATO neće širiti, ali je dodao da su “to bile laži”.

“Nepristrane procjene naših politologa, ali i onih u inostranstvu su da je NATO nastojao razbiti Rusiju”, rekao je.

“Ali na kraju, to je samo ojačalo, ujedinilo. Dakle, nemojmo sada donositi ishitrene zaključke čime će sve ovo završiti”, dodao je.

Avioni nad Baltikom

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u srijedu da su dva njena strateška bombardera Tu-160 izvršila planirani let od više od 14 sati iznad neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora, dok je njemačko ratno zrakoplovstvo saopštilo da su avioni NATO-a presreli tri ruska izviđačka aviona u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora.

Dva ruska borbena aviona Su-27 i avion Ilyushin IL-20 letjeli su bez odašiljanja signala transpondera, objavilo je njemačko ratno zrakoplovstvo.

Države NATO-a Estonija, Latvija i Litva nemaju vlastite borbene avione, pa taj vojni savez od 2004. godine osigurava njihov zračni prostor u sjeveroistočnoj Evropi, uz pomoć zračnih snaga drugih članica NATO-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije