Njemačka najavljuje podršku kompanijama za energetsku tranziciju

Cilj je novog mehanizma potaknuti prijelaz velikih potrošača energije u industriji s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Njemačka vlada osigurat će milijarde eura podrške kompanijama za tranziciju na čišće izvore energije (Reuters)

Njemačka vlada osigurat će milijarde eura podrške kompanijama za tranziciju na čišće izvore energije, saopćilo je Ministarstvo privrede, prenosi Hina.

Cilj je novog mehanizma potaknuti prijelaz velikih potrošača energije u industriji s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije i na vodik subvencijama za tvrtke koje smanje emisiju ugljika u proizvodnji.

Pomoć bi dobivale velike, energetski intenzivne tvrtke, ali i srednja i mala preduzeća, objavilo je Ministarstvo privrede.

Dodaju i da je u pripremi višerazinski model koji bi industriji omogućio pristup jeftinoj električnoj energiji, proizvedenoj iz obnovljivih izvora.

Program podrške kućanstvima

Građanima bi, pak, prijelaz na obnovljive izvore energije trebao biti olakšan programom podrške kućanstvima s niskim i srednjim primanjima, vrijednim milijardu eura.

Ministarstvo želi pojačati i proizvodne kapacitete koji bi u segmentu “relevantnih tehnologija” trebali biti “utrostručeni do učetverostručeni” kako bi pokrili pojačanu potražnju u Njemačkoj i Evropi, stoji u saopćenju.

Kako bi se osigurao “strateški suverenitet”, ta potražnja “mora biti pokrivena iz više izvora i, bar u relevantnom dijelu, iz evropske proizvodnje”, ističe Ministarstvo privrede.

Za petak je sazvan i “solarni samit” kako bi se postigao “solarni pakt” o proširivanju zemljišta za postavljanje fotonaponskih sustava i o lakšem pristupu solarnoj energiji kod nekretnina za iznajmljivanje, objavilo je Ministarstvo.

Izvor: Agencije