WHO: COVID-19 će biti kao sezonska gripa

Znamo da je stvarni broj umrlih od korana virusa veći od sedam miliona, u tri godine, rekao je šef WHO-a.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kaže da je svijet sada u mnogo boljem položaju nego u bilo kojem trenutku tokom pandemije (EPA)

COVID-19 će uskoro biti usporediv s prijetnjom sezonske gripe, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja se nada da će ove godine dodatno sniziti nivo upozorenja za tu bolest.

„Smatram da dolazimo do tačke u kojoj možemo COVID-19 tretirati na isti način kao sezonsku gripu koja je prijetnja zdravlju, virus koji će i dalje izazivati smrtne slučajeve, ali koji ne remeti naše društvo i naše zdravstvene sisteme“, rekao je šef WHO-a za vanredne situacije Michael Ryan.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je u istom obraćanju kazao da je „vrlo zadovoljan da je prvi put sedmični broj umrlih u posljednje četiri sedmice manji od onog kad je prije tri godine prvi put upotrijebio termin pandemija“.

“Danas smo zasigurno u mnogo boljem položaju nego u bilo kojem trenutku tokom pandemije.”

Tedros je uvjeren da bi WHO mogao sniziti maksimalan nivo upozorenja ove godine.

Opasnost svjetskih razmjera

WHO je tu „opasnost za javno zdravlje svjetskih razmjera“ proglasio 30. januara 2020, dok je izvan Kine bilo manje od stotinu slučajeva te nijedan smrtni, no svijet nije ozbiljno shvatio prijetnju korona virusa sve dok šef WHO-a nije u martu 2020. proglasio pandemiju, piše agencija France presse a prenosi Hina.

“Proglasili smo globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju kako bismo potaknuli zemlje da odlučno djeluju, ali nisu sve to učinile”, rekao je u petak.

“Tri godine kasnije imamo gotovo sedam miliona smrtnih slučajeva od COVID-a 19, iako znamo da je stvarni broj umrlih veći”, zaključio je Etiopljanin.

Izvor: Agencije