Studija: Rusija drži ukrajinsku djecu u mreži kampova

Studija s Yalea koju podržava State Department otkriva da je najmanje 6.000 ukrajinske djece poslano u ustanove za preodgoj na Krimu i izvan njega.

'Više kampova koje podržava Ruska Federacija oglašavaju se kao 'programi integracije', s očiglednim ciljem integracije djece iz Ukrajine u viziju ruske vlade o nacionalnoj kulturi, historiji i društvu', navodi se u izvještaju (Reuters)

Rusija je držala najmanje 6.000 ukrajinske djece – a vjerovatno i mnogo više – na rusko-okupiranom Krimu i samoj Rusiji. Ove radnje mogle bi predstavljati ratni zločin, navodi se u novoj studiji koju podupiru Sjedinjene Američke Države.

Istraživači s Laboratorija za humanitarna istraživanja iz Yale škole za javno zdravstvo kažu da su identificirali najmanje 43 logora i drugih objekata u kojima su držana ukrajinska djeca u dobi od četiri mjeseca i čija je “primarna svrha” čini se, bila političko preodgajanje.

“Više kampova koje podržava Ruska Federacija oglašavaju se kao “programi integracije”, s očiglednim ciljem integracije djece iz Ukrajine u viziju ruske vlade o nacionalnoj kulturi, historiji i društvu”, navodi se u izvještaju.

Nathaniel Raymond, istraživač sa Yalea, kaže da se takvom politikom Moskva vrši “čisto kršenje” Četvrte Ženevske konvencije o postupanju prema civilima tokom rata, nazvavši izvještaj “gigantskim Amber alertom” – misleći na američki sistem sinhronizovanog širenja informacija o nestalom djetetu i potencijalnom otmičaru u što kraćem roku.

Reakcija ruske ambasade

Ruske aktivnosti od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. “u nekim bi slučajevima mogli činiti ratni zločin i zločin protiv čovječnosti”, rekao je novinarima.

Među djecom su bila djeca sa roditeljima ili očiglednim porodičnim starateljima, ona koja je Rusija smatrala siročadima, druga koja su bila pod brigom ukrajinskih državnih institucija prije invazije, te ona čije je starateljstvo bilo nejasno ili neizvjesno zbog rata, navodi se u izvještaju.

Neku od djece posvojile su ruske porodice ili su se preselila kod udomitelja u Rusiji, navodi se u izvještaju.

Ruska ambasada u Washingtonu je, reagujući na izvještaje, rekla da Rusija prihvata djecu koja su bila prisiljena pobjeći iz Ukrajine.

“Činimo sve što je u našoj moći da zadržimo maloljetne osobe u porodicama, a u slučaju odsutnosti ili smrti roditelja i rodbine – da siročad prebacimo pod skrbništvo”, objavila je ambasada na platformi Telegram.

Ukrajinska vlada nedavno je saopštila da je više od 14.700 djece deportovano u Rusiju, a više od 1.000 njih iz lučkog grada Mariupolja, koji je sedmicama bio opkoljen i gotovo uništen.

Tužioci su rekli da ispituju navode o prisilnoj deportaciji djece u sklopu napora da se podigne optužnica za genocid protiv Rusije.

“Ova se mreža proteže s jednog kraja Rusije na drugi”, kaže Raymond.

Djeca obučena za korištenje vatrenog oružja

Sistem kampova i posvajanje ukrajinske djece koja su odvedena iz domovine od strane ruskih porodica “čini se da su ovlašteni i koordinisani na najvišim nivoima ruske vlade”, navodi se u izvještaju – počevši od predsjednika Vladimira Putina, uključujući Mariju Lvovu-Belovu, predsjedničku povjerenicu za prava djeteta.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price sugerisao je da bi se mogle poduzeti mjere protiv 12 osoba za koje se u izvještaju navodi da još nisu predmet američkih sankcija.

“Uvijek gledamo na pojedince koji bi mogli biti odgovorni za ratne zločine, za zločine unutar Ukrajine”, rekao je.

“Samo zato što do danas nismo sankcionisali pojedince, ne govori ništa o bilo kakvoj budućoj akciji koju bismo mogli da preduzmemo.”

U izvještaju se navodi da su djeca također bila obučena za korištenje vatrenog oružja, iako je Raymond rekao da nema dokaza da su vraćena nazad kako bi učestovali u borbama.

Studija s Yalea zasnovana je na satelitskim snimcima i javno dostupnim računima. Humanitarna istraživačka laboratorija radi kao dio projekta koji podržava State department i koji se bavi ispitivanjem kršenja ljudskih prava i ratnih zločina koje je navodno počinila Rusija.

Izvor: Al Jazeera i agencije