Njemačka: AfD u Saskoj proglašen ekstremno desničarskom organizacijom

Višegodišnja pravna provjera je pokazala da ogranak Alternative za Njemačku za Sasku slijedi ciljeve protivne ustavnom poretku SR Njemačke.

AfD širi antisemitske stavove i teorije zavjere i zastupa etničko-nacionalističke pozicije, ističe se u procjeni (Reuters)

Pokrajinski ogranak stranke Alternative za Njemačku (AfD) u saveznoj pokrajini Saskoj proglašen je radikalno desničarskom organizacijom, saopćio je u petak pokrajinski Ured za zaštitu ustavnog poretka.

“Višegodišnja pravna provjera je nedvosmisleno pokazala da ogranak AfD-a za Sasku slijedi ciljeve protivne ustavnom poretku Savezne Republike Njemačke. Ekstremistička desna orijentacija AfD-a je nedvojbena “, rekao je čelnik pokrajinskog Ureda za zaštitu ustavnog poretka Dirk-Martin Christian u Dresdenu, prenosi Hina.

Ured za zaštitu ustavnog poretka prati AfD-ov ogranak za Sasku već četiri godine, a već je u aprilu ove godine omladinska organizacija AfD-a za Sasku okarakterizirana kao radikalno desničarska organizacija.

U procjeni koja je dovela do proglašenja AfD-a za Sasku radikalno desničarskom organizacijom navodi se da članovi AfD-a već godinama zastupaju stavove koji se jasno protive demokratskom poretku.

Kršenje ustavnih pravila

AfD, kako se navodi, krši ustavna pravila o poštivanju ljudskog dostojanstva, posebno kada je u pitanju tema useljavanja.

AfD širi antisemitske stavove i teorije zavjere i zastupa etničko-nacionalističke pozicije, ističe se u procjeni.

Saski ogranak je, nakon ogranka AfD-a za Tirinšku i Sasku-Anhalt, treći pokrajinski ogranak AfD-a koji je okarakteriziran kao radikalno desničarski.

Ovo stepenovanje omogućuje Uredu za zaštitu ustavnog poretka korištenje sredstava tajnih službi, poput prisluškivanja, kako bi se došlo do informacija koje mogu biti relevantne u sprečavanju ekstremizma.

AfD se na saveznom nivou u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga po redu najjača politička stranka u Njemačkoj, s vrijednostima podrške među biračima od preko 20 posto.

Godinu uoči nekoliko izbora u istočnim saveznim pokrajinama, AfD u ovom dijelu zemlje uživa podršku više od 30 posto građana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada