Katedrala u Kelnu zbog prijetnje napadom ostaje zatvorena do daljnjega

Zbog povišenog stepena opasnosti od terorističkih napada katedrala u Kelnu i dalje ostaje zatvorena za posjetitelje uz izuzetak ulaska vjernika na mise, saopćila je policija.

Kelnska katedrala, najposjećeniji turistički lokalitet u Njemačkoj, ostaje zatvorena između Božića i Nove godine kada katedralu obično posjeti više od 100.000 turista (Reuters)

Zbog povišenog stepena opasnosti od napada katedrala u Kelnu i dalje ostaje zatvorena za posjetitelje uz izuzetak ulaska vjernika na mise, saopćila je policija u Kelnu u utorak.

“Za ulaske u katedralu iz liturgijskih razloga, poput prisustvovanja misli ili ispovijesti, bit će omogućen pristup nakon policijske kontrole. Za ostale vrste posjeta katedrala iz sigurnosnih razloga i dalje ostaje zatvorena”, stoji u zajedničkom saopćenju policije i Kelnske nadbiskupije, prenosi Hina.

Tako Kelnska katedrala, najposjećeniji turistički lokalitet u Njemačkoj, ostaje zatvorena između Božića i Nove godine kada katedralu obično posjeti više od 100.000 turista.

Proslava Božića

Kelnski nadbiskup Reiner Maria Woelki zahvalio se policiji koja se, kako je rekao, pobrinula za to da su vjernici u katedrali bez straha mogli proslaviti Božić.

Sigurnosne mjere uvedene su još prošlog vikenda zbog sumnje u pripremu terorističkih napada na katedrale u Kelnu i Beču.

U vezi s mogućim napadima u Saarskoj u Njemačkoj je uhapšena jedna osoba koja je otprije policiji poznata kao zagovornik militantnih stavova.

Vlasti se također pribojavaju nereda u novogodišnjoj noći poput onih prošle godine kada su stanovnici uglavnom migrantskog porijekla širom Njemačke pirotehničkim sredstvima napadali policiju i vatrogasce.

Izvor: Agencije