Njemačka otkazuje letove i sportske događaje zbog snijega

Letovi sa minhenskog aerodorma su otkazani do šest sati ujutro u nedjelju, a otkazana je i utakmica između Bayerna i Union Berlina.

Putnik na aerodromu u Munchenu nakon što je jak snijeg pogodio Bavarsku i njen glavni grad Munchen, Njemačka, 2. decembra 2023 (REUTERS/Louisa Off)

Letovi sa minhenskog aerodorma su otkazani do šest sati ujutro u nedjelju zbog obilnih snježnih padavina, objavio je u subotu glasnogovornik aerodroma.

Mole se putnici da uopće ne putuju. Putnici bi prije polaska u nedjelju trebali provjeriti status svog leta sa avio prijevoznikom, preporučio je glasnogovornik.

Ta vijest došla je nakon što je zbog obilnih snježnih padavina u Bavarskoj otkazana i utakmica 13. kola njemačkog prvenstva između Bayerna i Union Berlina.

Glasnogovornik Lufthanse rekao je da će zatvaranje zračnog saobraćaja u Minhenu utjecati i na druge aerodrome. Naprimjer, u Frankfurtu već ima značajnih ograničenja, piše dpa a prenosi Hina.

Problemi u željezničkom saobraćaju

Pogođen je i željeznički saobraćaj, posebno oko Minhena. Srušena stabla blokirala su pruge, a nadzemni vodovi su zaleđeni. Prvo je bio otkazan željeznički saobraćaj od glavne stanice u Minhenu. Putnici u Ulmu i Minhenu morali su prenoćiti u vozovima.

Pevoz podzemnom željeznicom, autobusima i tramvajima bio je isprva obustavljen u glavnom gradu Bavarske. Na cestama diljem Bavarske dogodile su se brojne nesreće. Željeznički saobraćaj u južnoj Njemačkoj mogao bi se suočavati s ozbiljnim poremećajima do ponedjeljka, rekla je glasnogovornica željeznice za dpa.

Njemački meteorološki zavod objavio je da će se još neko vrijeme zadržati hladno, zimsko vrijeme. Očekuje se nastavak obilnih snježnih padavina na jugu i jugoistoku do poslijepodnevnih sati.

Izvor: Agencije