UNICEF: Nestašica vode pogađa 347 miliona djece u južnoj Aziji

U izvještaju se navodi da 594 miliona djece u svijetu još uvijek nema pitku vodu, osnovne sanitarne i higijenske uslove.

Nedostatak vode utječe na dobrobit i rast djece, stvara nesigurnost opskrbe hranom, pothranjenost i bolesti (EPA)

Oko 347 miliona djece u južnoj Aziji pati zbog nestašice vode, prema izvještaju UNICEF-a, UN-ove organizacije za pomoć djeci, objavljenom u ponedjeljak.

Više od četvrtine sve djece živi u regiji južne Azije, najmnogoljudnijoj na svijetu.

Prema UNICEF-ovom izvještaju, 55 posto djece u južnoj Aziji pati od nedostatka vode, što je najveća stopa u svijetu.

“Sigurna voda osnovno je ljudsko pravo, ali milioni djece u južnoj Aziji nemaju dovoljno vode u regiji pogođenoj poplavama, sušama i drugim ekstremnim vremenskim prilikama, koje sve više pokreću klimatske promjene”, rekao je Sanjay Wijesekera, regionalni direktor UNICEF-a za južnu Aziju.

Uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju krajem mjeseca, UNICEF poziva međunarodnu zajednicu da poduzme korake kako bi djeci osigurala planeta na kojoj vrijedi živjeti.

Pristup vodi brzo se širi

U izvještaju se navodi da 594 miliona djece u svijetu još uvijek nema pitku vodu, osnovne sanitarne i higijenske uslove, što ih čini posebno ranjivim na nestašicu vode i opasnosti, šokove i stresove uzrokovane klimom.

Nedostatak vode utječe na dobrobit i rast djece, stvara nesigurnost opskrbe hranom, pothranjenost i bolesti.

Nedostatak vode također utječe na poljoprivredu, industriju i ekonomski rast. A ako poljoprivrednicima loše ide, veća je vjerovatnost da će djeca biti prisiljena na dječji rad, navodi se u izvještaju.

Prošle godine u južnoj Aziji 45 miliona djece nije imalo pristup pitkoj vodi, više nego u bilo kojoj drugoj regiji. No UNICEF je rekao da se pristup vodi brzo širi i nadaju se da će se taj broj prepoloviti do 2030.

Izvor: Agencije