Napredak desnih populista na izborima u Hessenu i Bavarskoj

Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU zadržale su vlast u ovim saveznim pokrajinama, dok je Alternativa za Njemačku ostvarila značajan porast glasova.

Bavarska je izabrala stabilnost, a Kršćansko-socijalna unija je pobjednik izbora, rekao je predsjednik CSU-a Markus Soeder (EPA)

Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU zadržale su vlast na izborima u saveznim pokrajinama Bavarska i Hessen u nedjelju, stranke vlade Olafa Scholza doživjele su gubitke, dok je desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila značajan porast glasova.

Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, osvojila je, prema prvim procjenama, 36,9 posto glasova, što je nešto slabije nego na posljednjim izborima, kada je CSU sa 37 posto ostvario najslabiji rezultat u poslijeratnoj historiji.

Stranka Slobodni glasači osvojila je 14,1 posto, što je dovoljno za nastavak dosadašnje koalicije CSU-a i Slobodnih glasača, prenosi Hina.

Stranke koalicijske vlade su pretrpjele gubitak glasova u Bavarskoj i Hessenu.

FDP nije prošao izborni prag

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) osvojila je 8,4 posto glasova, što je najslabiji rezultat socijaldemokrata u Bavarskoj do sada.

Stranka Zeleni je osvojila 15,9 posto glasova i tome ostala druga po redu najjača politička stranka u Bavarskoj, ali je, u usporedbi s posljednjim izborima, izgubila 1,7 posto.

Liberalno-demokratska partija (FDP), koja sa Zelenima i SPD-om na saveznom nivou čini koaliciju, osvojila je 3,1 posto glasova te nije uspjela preći izborni prag.

Stranka Ljevica (Die Linke) nije uspjela preći izborni prag u obje savezne pokrajine.

Dobitnik izborne nedjelje u obje savezne pokrajine je desno-populistički AfD, koji je u Bavarskoj sa 15,1 posto osvojio 4,9 posto glasova više nego na posljednjim izborima.

“Bavarska je izabrala stabilnost, a CSU je jasni pobjednik izbora”, rekao je predsjednik CSU-a Markus Soeder.

Najavio je kako stremi nastavku sadašnje koalicije sa Slobodnim glasačima.

U saveznoj pokrajini Hessen Kršćansko-demokratska unija (CDU) je osvojila 35,4 posto glasova, što je 8,4 posto više nego na posljednjim izborima.

Zeleni, aktuelni koalicijski partner CDU-a, osvojili su 15,4 posto glasova, što je 4,4 posto manje nego prije pet godina.

SPD je i ovdje pretrpio gubitke te je osvojio 15,9 posto 3,9 posto slabija nego na izborima 2018. godine.

FDP je osvojio pet posto, ali je ulazak u parlament trenutno neizvjestan.

Kao i u Bavarskoj, najveći rast u Hessenu je ostvario AfD sa 16,4 posto glasova, čime je postao druga po redu najsnažnija stranka u ovoj saveznoj pokrajini.

Slab rezultat ministrice Nancy Faeser

U usporedbi s posljednjim izborima, za AfD je u Hessenu glasalo 3,3 posto glasača više.

U prvim analizama, njemački mediji u prvi plan ističu daljnje uspjehe AfD-a, koji je, nakon uspjeha u saveznim pokrajinama na istoku zemlje, nastavio s uspjesima i u zapadnim saveznim pokrajinama poput Hessena i Bavarske, koje spadaju u ekonomski najsnažnije regije Njemačke.

Uspjeh AfD-a i slabi rezultat savezne ministrice unutrašnjih poslova Nancy Faeser, koja je u Hessenu nastupila kao glavna kandidatkinja SPD-a, ukazuju na važnost rasprave oko migracije, koja se u posljednjih nekoliko mjeseci pokazala kao najvažnija društvene tema.

Izvor: Agencije