Ecclestone priznao utaju poreza i platit će 756 miliona eura

Bivši glavni čovjek Formule 1 priznao je krivicu za utaju poreza, nakon što je utvrđeno da nije prijavio više od 463 miliona eura koje je imao na računu jedne fondacije u Singapuru.

Bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone napušta sud u Southwarku nakon što je priznao prevaru u Londonu, Britanija, 12. oktobra 2023. (REUTERS/Belinda Jiao)
Bernie Ecclestone napušta sud u Southwarku nakon što je priznao prevaru (Reuters / Belinda Jiao)

Bivši glavni čovjek Formule 1, 92-godišnji milijarder Bernie Ecclestone, priznao je krivicu za utaju poreza, nakon što je u istražnom postupku utvrđeno da nije prijavio više od 463 miliona eura koje je imao na računu jedne fondacije u Singapuru.

Nešto više od mjesec prije početka sudskog procesa u kojem je bio optužen za poreznu prevaru, Ecclestone se pojavio pred sudijom Kraljevskog suda u Southwarku, četvrti u jugoistočnom dijelu Londona, te iznenađujuće priznao krivicu, nakon što se prvobitno izjasnio da nije kriv.

Ecclestone je na sud stigao u pratnji 47-godišnje supruge Fabiane, a osim rečenice da “priznaje krivicu”, pred sudom je još samo potvrdio svoje osnovne lične podatke, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U opsežnoj istrazi utvrđeno je da je Ecclestone prešutio postajanje računa u Singapuru.

‘Nije znao je li podložan porezu’

Državni tužitelj Richard Wright je u obraćanju nakon Ecclestoneovog priznanja iznio da je optuženik svjesno dao “neistinit ili pogrešan odgovor” u istražnom procesu.

“Gospodin Ecclestone nije bio upoznat kako je strukturirano vlasništvo nad dotičnim računima. Stoga nije znao je li podložan porezu, kamatama ili kaznama u odnosu na iznose koji prolaze kroz račune te nije bio u poziciji dati pozitivan ili negativan odgovor”, rekao je on.

“Sada prihvata da duguje određeni porez”, zaključio je Wright.

Ecclestone je u građanskoj nagodbi pristao vratiti 756 miliona eura poreznoj i carinskoj upravi, rečeno je sudu.

Tim će iznosom biti pokriveni porez, zatezne kamate i kazne za porezni period od 1994. do 2022. godine.

Izvor: Agencije