EU uvodi kazne za nepotvrđene ekološke tvrdnje o proizvodima

Kompanije koje iznose ‘zelene tvrdnje’ trebale bi ih potkrijepiti standardiziranom metodologijom za procjenu njihovog utjecaja na životnu sredinu.

Od država članica Evropske unije bit će zatraženo da 'uspostave sistem verifikacije za potvrđivanje ekoloških tvrdnji' (Al Jazeera)

Države članice Evropske unije bit će obavezne uvesti kazne kompanijama koje navode nepotvrđene ekološke tvrdnje o svojim proizvodima.

Portal Euraktiv je imao uvid u nacrt zakona koji bi narednih sedmica trebao biti predstavljen Evropskoj komisiji te prenosi da je cilj prijedloga zakona da pomogne potrošačima da budu bolje informirani o proizvodima koje kupuju, prenosi Tanjug.

U nacrtu piše da 40 posto ekoloških tvrdnji na proizvodima nije potkrijepljeno činjenicama, pa tako ”potrošači nemaju pouzdane informacije o održivosti proizvoda i suočavaju se s obmanjujućim komercijalnim praksama, kao što je nedostatak transparentnosti i kredibiliteta ekoloških oznaka”, kao i protiv “green washinga”, odnosno korištenja nepotvrđenih ekoloških tvrdnji u reklamnim kampanjama.

”Kompanije koje iznose ‘zelene tvrdnje’ trebale bi ih potkrijepiti standardiziranom metodologijom za procjenu njihovog utjecaja na životnu sredinu”, navodi se u nacrtu.

Obezbijediti da se pravila poštuju

Euraktiv prenosi da će od država članica EU-a biti zatraženo da ”uspostave sistem verifikacije za potvrđivanje ekoloških tvrdnji”, koje će provoditi ”nezavisni verifikatori”.

Pored toga, zemlje EU-a će biti zadužene da obezbijede da se ”ta pravila primjenjuju” i da uvedu kazne, koje ”trebaju biti djelotvorne, srazmjerne i odvraćajuće” i koje bi se trebale utvrditi na osnovu zajedničkih kriterija.

Dimitri Vergne iz Evropskog udruženja potrošača rekao je za Euraktiv da je ohrabrujuće što EK namjerava u velikoj mjeri unaprijediti organe za nadzor nad tržištem u borbi protiv “green washinga”.

”Nadamo se da će ovaj prijedlog ostati u konačnoj verziji zakona”, kazao je Vergne.

Izvor: Agencije