NATO: Rasprava o slanju njemačkih tenkova Ukrajini se nastavlja

Njemačka zaista predvodi u podršci za Ukrajinu u mnogim, mnogim područjima, istakao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Jen Stoltenberg očekuje dalji razvoj u raspravi o mogućem slanju njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u petak najavu novih isporuka oružja Ukrajini i rekao će se rasprava o slanju njemačkih tenkova nastaviti.

Na marginama konferencije o Ukrajini u američkoj vojnoj bazi blizu njemačkog grada Ramsteina, rekao je kako očekuje dalji razvoj u raspravi o mogućem slanju njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Činjenica da se Ukrajinu sada opskrbljuje stotinama novih oklopnih vozila, borbenim vozilima pješadije i tenkovima mnogo joj znači, kazao je Stoltenberg novinarima.

Podrška neće Ukrajincima samo omogućiti da se brane od novih ruskih ofanziva, već i da pokreću vlastite ofanzive kako bi vratili kontrolu nad svojim teritorijem, dodao je.

Stoltenberg je na pitanje šteti li Njemačka Evropskoj uniji time što do sada nije poslala tenkove Leopard 2 odgovorio da će se “rasprave nastaviti”.

‘Njemačka predvodi u podršci za Ukrajinu’

Dodao je da od se početka rata neprestano mijenja vrsta podrške koju države pružaju.

Također je rekao da je Njemačka jedna od saveznica koja pruža najviše podrške Ukrajini.

“Artiljerija, municija, sistemi protuzračne odbrane i sada, također, borbena vozila pjedije Marder: Njemačka zaista predvodi u podršci za Ukrajinu u mnogim, mnogim područjima”, istakao je Stoltenberg.

Šef Vojnog odbora NATO-a, admiral Rob Bauer, kazao je da bilo kakvu odluku da se Ukrajini pošalju tenkovi mora donijeti svaka država pojedinačno.

“To je suverena odluka suverene države, što Njemačka jest. Važno je da Ukrajina pobijedi u ovom ratu. Moramo ozbiljno sagledati šta je Ukrajini potrebno i dati im što traže ako je moguće”, rekao je Bauer na konferenciji za medije u Lisabonu, dodavši da se to mora uraditi pravovremeno.

Izvor: Agencije